Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Petra Božović, TVCG

06. 09. 2022. 07:05 >> 07:02

KRŠENKOVIĆ BRKOVIĆ

Priče Ratkovića pune topline i okrenute potrebama djeteta

Priče crnogorskog književnika Milenka Ratkovića dio su odrastanja brojnih generacija širom Jugoslavije. Autor je prve knjige za djecu u Crnoj Gori "Dioba Šunjine družine" iz 1951. godine, pa se smatra jednim od utemeljivača književnosti za djecu u našoj zemlji.

Ovo je jedna od knjiga Milenka Ratkovića koja je već decenijama omiljeno prozno štivo za djecu. Kao i u drugim djelima, istinito prikazuje život, doživljaje i snove djece, podstiče čitaoce na maštanje, ali ih i uči skromnosti, razumijevanju, dobroti i ljubavi.

Književnica i novinarka Dragana Kršenković Brković kaže da je Ratkovića zanimalo odrastanje i sve teme koje prate taj značajan proces u životu svakog čovjeka.

"Pisao je i opisivao jednim stilom koji karakterišu, prije svega, toplina, tu se svi slažu i to svaki čitalac sa prvim dodirom njegovog teksta može da prepozna, vedrina, zatim, naglašena lična osjećajnost i okrenutost potrebi djeteta", kaže Kršenković Brković.

Profesorica književnosti za djecu i omladinu Svetlana Kalezić Radonjić objašnjava da, iako je uglavnom govorio o temama karakterističnim za njegovo teško djetinjstvo nakon Drugog svjetskog rata, njihova univerzalnost je učinila Milenka Ratkovića vanvremenskim autorom.

"Ako je njegovo djelo takvo da može da komunicira sa različitim generacijama i da promoviše one vanvremenske, univerzalne vrijednosti, mi onda zapravo govorimo o autoru kod kojeg, kao i kod svih dobrih autora, te vremenske barijere zapravo ne znače ništa", kazala je Kalezić Radonjić.

U vanvremenska djela Milenka Ratkovića spada dvadesetak zbirki priča, osam romana za djecu i mlade, dvije gramatike i šesnaest čitanki. Napisao je i tri pozorišna komada, a decenijama je uređivao dječije emisije na Radiju Titograd. Komemoracija povodom smrti ovog istaknutog crnogorskog književnika biće održana u srijedu u 10 sati u zgradi Radio i Televizije Crne Gore.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније