Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Petra Božović, TVCG ]

07. 09. 2022. 15:52 >> 15:48

KOMEMORACIJA

Milenko Ratković obilježio medijsko opismenjavanje u CG

Milenko Ratković je obilježio kulturu, obrazovanje i medijsko opismenjavanje u Crnoj Gori. Njegove priče, časopisi i emisije bili su dio mnogih djetinjstava širom Jugoslavije, saopšteno je na komemoraciji povodom smrti uglednog književnika i novinara koja je održana u zgradi Radija i Televizije Crne Gore.

O Ratkoviću, u prisustvu članova porodice, prijatelja i poštovalaca, govorili su urednik Kulturno-umjetničkog programa Radija Crne Gore Mirsad Rastoder, književnik Slobodan Vukanović i novinar i publicista Dragan Đurović.

“Za njega i njegov bogati spisateljski opus možemo reći da se kretao od mikrofona do čitanki, od studija do biblioteke, bio je prepoznatljivo jugoslovensko ime u novinarstvu i literaturi, ime po kojem se radio prepoznavao i dičio”, kazao je Mirsad Rastoder.

Novinar i publicista Dragan Đurović podsjeća na emisije koje je Milenko Ratković decenijama uređivao na Radiju Titograd.

“Slušali smo “Radio razglednicu”, slušali smo “Kekec” i slušali smo “Radoznalicu”. Bila je to naša prva škola i naš prvi učitelj Milenko Ratković”, kazao je on.

“Prednost pisaca za djecu je što imaju dva srca, jedno odraslo i drugo vječito dječije”, dodao je književnik Slobodan Vukanović.

Zbirkama priča, romanima, gramatikama, čitankama i pozorišnim komadima, radijskim emisijama i šahovskim turnirima, Milenko Ratković je ostavio trag za sjećanje i poštovanje. Njegovo ime trebalo bi da ima mjesto u Muzeju crnogorskog stvaraštva, ističu prijatelji i poštovaoci na današnjoj komemoraciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније