Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.

30. 09. 2022. 10:46 >> 10:44

U ZETSKOM DOMU

„Pod oba Sunca“ premijerno u nedjelju

Premijerom predstave “Pod oba Sunca”, prema istoimenom romanu Ognjena Spahića, dramatizaciji Stele Mišković, a u režiji Borisa Liješevića, u nedjelju će početi nova sezona u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”.

Uloge u predstavi tumače Srđan Grahovac, Varja Đukić, kao i članovi našeg glumačkog ansambla: Marija Maša Labudović, Vule Marković, Goran Vujović, Jelica Vukčević i Jelena Laban.

Roman “Pod oba sunca” crnogorski književnik Ognjen Spahić stvarao je po pozivu Kraljevskog pozorišta, a objavljen je 2020. godine.

Umjetnička direktorica “Zetskog doma” Lidija Dedović kazala je kako vjeruje da će predstava na poseban način da dotakne dušu savremene publike 21. vijeka.

“Okupili smo se oko ovog dragocjenog romana kao oko nekog blaga koje svojom svjetlošću na izvjestan način rasvjetljava teme koje su bile zataškane, sakrivene, ali i teme koje nas se itekako tiču”, rekla je Dedović i dodala da ova predstava analizira razne rane iz prošlosti, ali istovremeno govori i o ljubavi, njenoj žilavoj izdržljivosti, snazi, borbenosti, požrtvovanju, ali i destrukciji.

Najavljujući nedjeljnu premijeru, reditelj Boris Liješević kazao je da roman govori o bračnom paru koji 27 godina živi na svetioniku na krajnjem jugu zemlje, i to od događaja koji su drastično uticali na njihove živote i njihove sudbine.

“Imamo ljude koje je samoća i izolacija promijenila, promijenila im karaktere i odnose, koji žive u ćutanju, koji su na taj način upleteni u prošlost, koji su se zaustavili u jednom trenutku života i kao da on više ne teče. U drugom dijelu predstave dobijaju nezvane goste, dvoje mladih ljudi koji žele da kampuju kod svetionika. Poslije 27 godina oni tako ponovo srijeću neke ljude, opet se budi život i počinju da odzvanjaju smijeh i vriska, neka nova atmosfera. Međutim, pitanje je da li je poslije toliko godina ćutanja, ostavljenosti i samoće, novi život dobrodošao”, naglašava reditelj

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније