Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

08. 11. 2022. 19:43   >>  19:43

U GALERIJI "DADO ĐURIĆ" NA CETINjU

Retrospektivni pogled na stvaralaštvo Novice Kovača

Izložba pod nazivom "Vojnici pjevaju (flomaster) bluz", kao retrospektivni pogled na stvaralavštvo prerano preminulog umjetnika Novice Kovača, biće otvorena u četvrtak, 10. novembra u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore (NMCG).

Kako napominju u NMCG, Kovač je bio pasionirani crtač, grafičar i slikar, a posebno mjesto u njegovom vrlo produktivnom opusu zauzimaju kolaži i ilustracije. Netipični formalni pristup, baziran na upotrebi jeftinih materijala, papira, flomastera, hemijskih olovaka i drvenih bojica, bilo da se radi o klasičnim radovima, ili o složenim kolažima napravljenim od sopstvenih crteža, obilježio je cjelokupno njegovo djelo.

"Nesputana igra, sloboda kretanja između različitih žanrova i neopterećenost konvencijama čine, na prvi pogled Kovačev opus heterogenim i stilski neuhvatljivim. Ipak, pažljivom oku posmatrača neće promaći da su ovi nepretenciozni radovi, protkani finim humorom odraz čiste emocije, ljubavi i zainteresovanosti za život. Najbrojnija skupina radova koju je umjetnik razvijao još od djetinjstva su 'Vojnici'. Slušajući đedove priče i epske pjesme u ranom uzrastu, opijen legendama o junacima, vojevanju, časti i hrabrosti, Kovač je kreirao igre bitki na papiru, maštovito izmišljajući sopstvena pravila ratovanja. Tokom vremena, počeo je ugrađivati u radove filozofski pogled na život, crtačka iskustva, a vojnici su postajali višeznačne metafore kako stanja u društvu, tako i ličnih bitaka", navode u saopštenju.

Slojeviti ciklus "O prirodi" za polazište ima fenomen prirode kroz tri različita pristupa i realizacije: kao pejzaž, kao čovjekovu tvorevinu i kao demijurgovu kreaciju. Pejzaži, koje Novica naziva studijama prirode po modelu, dominantno su vezani za brdo u Bokokotorskom zalivu koje se vidi sa terase porodičnog stana. Rađeni su dovoljno brzo, kako bi se sačuvala spontanost i jednostavnost rukopisa, ali i dovoljno koncentrisano da ta spontanost ne naruši kulturu crtanja/slikanja.

Kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Novica Kovač (Nikšić, 1980 – Kotor, 2021) diplomirao je na FLU Cetinje, odsjek grafika u klasi prof. Anke Burić 2005. Bavio se slikarstvom, crtanjem, ilustracijom i stripom. Radio je kao profesor likovne kulture u OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" u Budvi. Imao je 14 samostalnih i više kolektivnih izložbi. U saradnji sa Veselinom Vlahovićem ilustrovao dvije bajke za djecu iz ciklusa "Doktor Mačak". Bio je koautor knjige za djecu "Vrtuljak" koju je objavio zajedno sa suprugom Nikoletom Petrović Kovač.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније