Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.L.B. ]

15. 11. 2022. 14:00 >> 13:58

U CNP-U

Premijere predstave "Proces" biće mali spektakl

U Crnogorskom narodnom pozorištu sjutra veče u 20 časova na Sceni Studio biće odigrana premijerno predstava „Proces“ Franca Kafke u adaptaciji i režiji Dušanke Belade.

Dramatizaciju teksta potisuju Jovan Bošković i Dušanka Belada, scenograf je Jovan Bošković, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Jelena Minić, Jovan Dabović, Pavle Bogojević i Stefan Vuković, a uloga Jozefa K. Povjerena je Vukanu Pejoviću.

Direktor CNP-a Marko Baćović je kazao da publika može da očekuje pravi mali spektakl.

„Kafkin „Proces“ je otvoren za tumačenje i nema pravog načina na koji se može tumačiti već svako od nas u njemu može da prepozna nešto od sebe i to je vjerovatno glavni kvalitet ovog djela. U eksplikaciji koji je dala Dušanka vidjelo se da već dugo radi na „Procesu“, da je duboko ušla u ovo djelo i mislim da je jako dobro uradila ovu predstavu.“ Takođe je najavio i šta publika ubuduće može očekivati od Scene Studio. „U sljedećem periodu će na Sceni Studio raditi mladi reditelji, afirmisani kao što je Dušanka Belada ali i manje afirmisani, najbolji studenti na završnim godinama kao i oni koji su već završili studije i čekaju svoju šansu”, kazao je Baćović na konferenciji za novinare.

Rediteljka Dušanka Belada je kazala da njena incenacija „Procesa“ pokazuje egzistenacijalistički odnos čovjeka prema samom sebi.

„Ovo je priča o krivici koja dolazi iznutra, ali i krivici koja dolazi spolja. Demoni koji sprečavaju čovjeka da ostvari svoj potencijal su likovi koje glumci tumače u našem „Procesu“, ali načini na koje gledalac može doživjeti „Proces“ su beskrajne i to je glavna karakteristika ove predstave”, istakla je Belada.

Važan dio predstave je i karakteristična muzika koja, kako je rediteljka Belada kazala „sve vrijeme diše sa predstavom, glumcima i njihovim unutrašnjim stanjima“.

Kompozitorka Marija Mitrović je izrazila zahvalnost što ponovo radi u nacionalnom teatru i zadovoljstvo što su, pored nje, u ovom procesu angažovani i drugi mladi muzičari kao što je crnogorski sastav Kuhinjazz i i vokal Doria Nedović.

„Dio muzike je snimljen, dio se izvodi uživo na elektronskim instrumentima: moogu, sintisajzeru i tereminu. Pored toga što je specijalno za ovu priliku nabavljen teremin, instrument koji nije bio dostupan u Crnoj Gori, posebno sam srećna što se mladi muzičari angažuju i imaju priliku da učestvuju u pozorišnom svijetu”, kazala je Mitrović.

Glumac Jovan Dabović je kazao da iz ovog procesa izlazi ispunjen i srećan.

„Srećan sam što sam imao priliku da uživam potpunu slobodu u kreiranju uloga koje su mi povjerene, što mi je Dušanka dala prostor da maštam i igram se, dok god sve što radimo bude sve u svrsi i tačno”, istakao je Dabović.

Predstava je na repertoaru je i 17. i 28. novembra. Sve ulaznice za novembarska izvođenja su već rasprodate.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније