Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

А.М.

29. 11. 2022. 09:14 >> 09:12

KNjIGA DRAGANA JOCOVIĆA

Oda ljubavi: Iz duše poteklo

Knjiga "Iz duše poteklo", čiji je autor poznati novinar Dragan V. Jocović, predstavljena je sinoć u Podgorici, uz ocjenu da je u pitanju vrijedno ostvarenje i jedinstveno svjedočanstvo o Crnoj Gori i crnogorskom selu, običajima i ljudima. Knjiga je predstavljena u KIC-u Budo Tomović.

Jocović je rekao ga izuzetno raduju pozitivne reakcije publike, kao i da se nada da je ovo ostvarenje najava novih. 

"Knjigu sam posvetio najdivnijem ljudskom biću, najljepšem cvijetu moje mladosti, supruzi mojoj Leni. Neko je imao svoju Eminu, Sonju, Anu, Svetlanu, Ines i Isidoru, a ja moju Magdalenu, Lenu, moju pjesmu nad pjesmama, i najljepšu pjesmu koju sam ikada čuo. Ovom knjigom pomogao sam i svojoj duši. Ona joj je ventil. Čudna je stvar duša, rekla je velika Desanka Maksimović. Niko ne zna gdje se nalazi, a svi znaju koliko boli. Zato kada emocije nadođu do poplave, duši dajte oduška, pomozite joj", rekao je, između ostalog, Jocović. 

Moderator večeri, Marko Vešović, istakao je da je Jocović jedinstvena ličnost, uvijek spreman da pomogne i sasluša, veliki novinar i čovjek. 

Publicista Marijan-Mašo Miljić naveo je da se Jocović poslije studija u Beogradu vratio u Bijelo Polje i 1977. godine počeo da radi kao novinar i urednik u Bjelopoljskim novinama Kako je rekao, novinarstvo će postati njegova životna profesija a na neki način, simbolično rečeno, i sudbina.

"Dostojanstven, nezavisan, nepokolebljiv, čovjek širokih pogleda, ali možda nešto emotivniji nego što to zahtijeva novinarska profesija, što je davalo poseban pečat njegovim tekstovima i televizijskim ostvarenjima, posebno reportažama", rekao je Miljić.

U svemu što je radio, kaže on, ispoljavali su se njegova lirska žica, emotivnost, obrazovanje, ali i ljudska širina, osjećanje za tuđe probleme, za tragične i ostvarene ljudske sudbine, za život i običaje naroda, za radost, sreću i životnu vedrinu.

"U novinarstvu je stekao veliko znanje i iskustvo, ugled i prestižna priznanja. Da pomenem samo neka: Nagradu "Boško Pušonjić" za reportažu, koju dodjeljuje Udruženje novinara Crne Gore (2005), a godinu dana kasnije (2006) nagradu kolektiva RTV Crne Gore, opet za najbolju reportažu, razgovore sa ljudima, njihovim sudbinama, životu i običajima, prirodi. Posebnu pažnju stručne i laičke javnosti privukao je etno-film "Kučki katuni" koji je stručna kritika na međunarodnim festivalima u Baru i Beogradu visoko ocijenila, a kritičari dali laskave ocjene", kaže Miljić.

U ostvarenju "Iz duše poteklo" Jocović se sjeća Crne Gore u vremenu njegove mladosti, ljudi, običaja, događaja i ljepote prirode, čuvajući od zaborava duh prošlih vremena.

Pjesnikinja Sonja Živaljević zapisala je da je Jocović sačinio vrijedno svjedočanstvo o Crnoj Gori i crnogorskom selu, ističući da je zapisao divne priče koje će ostati svima dugo u sjećanju. Ona je rekla da je posebno uživala čitajući knjigu, i da s radošću očekuje nova Jocovićeva ostvarenja. 

Ona je kazala da je novinar Jocović nikad nije napustio pjesnika Jocovića.

"Djelo je natopljeno lirikom. Pojedini djelovi su čista poetska proza, a čitav tekst je protkan stihovima savršeno uklopljenim. Tu su narodni napjevi, pošalice, svatovske pjesme, Njegoš, Vito Nikolić, Zoran Jocović, Burduš...",kazala je Živaljević.

Jocović je novinar u penziji, živi u Podgorici. Novinarstvom se počeo baviti kao student Filološkog fakulteta u Beogradu. U tom vremenu, dobitnik treće nagrade na konkursu "Najljepša studentska priča".

Bio novinar i urednik u Bjelopoljskim novinama, urednik Jutarnjeg i Večernjeg dnevnika Radija Titograd, urednik Dopisničke redakcije RTV Crne Gore, urednik TV programa "Crnom Gorom", pomoćnik urednika Drugog programa TV Crne Gore, urednik u Dokumentarnom program TVCG. Pisao za Tanjug, Politiku, Arenu, Sportski Žurnal i bio prvi glavni i odgovorni urednik Radija Bijelo Polje.

Jocovićeve reportaže mogu se naći na Youtube. Dobitnik je nekoliko novinarskih priznanja, a među njima su i nagrada Udruženja novinara Crne Gore "Boško Pušonjić" za najbolju reportažu (2005), te nagrada TV Crne Gore za najbolju reportažu (2006). Učesnik je više festivala poezije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније