Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј. [ Vukoman Kljajević, Radio CG ]

29. 11. 2022. 09:25 >> 09:21

PODACI NEMJERLjIVE VRIJEDNOSTI

Knjiga "Sportsko blago Bijelog Polja" izašla iz štampe

Malo je knjiga koje su već u samoj svojoj pripremi izazvale toliko pažnje, kao Sportsko blago Bijelog Polja Veselina Đokića, čiji su prvi primjerci ovih dana izašli iz štampe. Doduše, autor je takvo interesovanje za ovim publikacijom i očekivao, imajući u vidu sportski grad na Limu, kao i svoj nesebičan trud na prikupljanju relevantnih podataka i njihovu kvalitetnu prezentaciju.

"Bijelo Polje je decenijski rasadnik dobrih sportista, među kojima su i brojna zvučna imena kao Vladimir Batez, Ante Drobnjak, Mira Čelebić, Predrag Drobnjak i još mnogi drugi koji su našli mjesto u knjizi", kaže Đokić, uz prisjećanje da je, upuštajući se u ovaj zahtjevan projekat, dobro znao koliko je to i naporan i odgovoran posao.

"Povoljna okolnost bila je što sam sačuvao obilje materijala tokom trodecenijskog pisanja za Jugoslovenski sportski list Sport. Mađu njima je i podatak o prvoj fudbalskoj lopti koju je u Bijelo Polje donio student Komnen Komo Jurišević. Uslijedilo je igranje na Ribniku odakle počinje fudbalska istorija ovoga grada. Anto Drobnjak je nakon Jedinstva zaigrao za Budućnost a potom u Crvenoj zvezdi i Lansu, bio je reprezentativac tadašnje Jugoslavije. Pored ovakvih podataka, u knjizi se nalaze najznačajniji trenuci bjelopoljskog fudbala do današnjih dana. Pored fudbalske istorije knjiga sadrži i sve o bjelopoljskoj košarci, rukometu, odbojci, atletici, boksu, karateu, džudou, biciklizmu, kajaku, šahu, stonom tenisu, automobilizmu, događanjima na MOSI, sportskim novinarima te likovima sportista i drugih sportskih radnika".

Na ideju da ukoriči sve što zna i što je sakupljao o bjelopoljskom sportu, Đokić je došao prije nekoliko godina, tačnije onda kada se ovdje vratio nakon što je svoju bogatu novinarsku karijeru okončao u Frankfurtskim vijestima gdje je bio urednik reportaže. Sada je očigledno srećan što mu se san ostvario.

"Presrećan sam što sam među korice stavio sve one događaje koji se moraju pamtiti, koji imaju nemjerljivu vrijedost i za sadašnje Bijelo Polje i za istoriju ovoga kraja. Osim brojnih poznatih sportskih imena, tu su i događaji kao što je igranje pred bjelopoljskom publikom Crvene zvezde, Dinama, Željezničara, Partizana, Vardara, Sarajeva…, dolazak navijača iz Berana, Mojkovca, Kolašina pa i Prijepolja, Priboja i mnogih drugih mjesta iz stare velike Jugoslavije", ističe Đokić.

U obezbjeđivanju dokumentacije za knjigu Đokića su, kako je kazao, pomogli mnogi sportisti, sportski radnici kao i brojni ljubitelji sporta koji su sačuvali dio vrijednog materijala.

"Naravno, knjiga bi bez te vrste pomoći bila osjetno siromašnija", priznaje Đokić.

Ovako je ispunjena obiljem vrijednih i zanimljivih dokumenta datih u autentičnim tekstovima pisanim u vrijeme samih događaja, te preko sedamsto fotografija raspoređenih na 484 stranica Sportskog Blaga Bijelog Polja.

Ovom značajnom sportskom razglednicom, Đokić je ostvario jedan od najvažnijih životnih ciljeva, da mladim generacijma ostavi mogućnost da saznaju ko su sportisti koji su ostavili veliki sportski trag i koji su proslavili Bijelo Polje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније