Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

П.Р.

30. 11. 2022. 16:05 >> 16:03

USKORO NA VLADI

Pripremljen Prijedlog elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti

Ministarstvo kulture i medija saopštilo je da su pripremili Prijedlog elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti, koji će dostaviti Vladi na usvajanje.

Iz ministarstva podsjećaju da je Vlada Crne Gore, na sjednici 29. septembra, usvojila Informaciju o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti i zadužila je resorno Ministarstvo da pripremi elaborat o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti.

"Za potrebe izrade elaborata o opravdanosti transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti Crne Gore u Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti, Ministarstvo kulture i medija je angažovalo eksperta, saradnika prof. dr Dragana Bulatovića, profesora muzeologije, koji je uradio Analizu ispunjenosti uslova i procjenu opravdanosti transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti Crne Gore u Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti. Ovaj dokument pored analize i procjene, obuhvatila i primjere sličnih muzeja u regionu i svijetu, sa opsežnim muzeološkim smjernicama u pogledu uspostavljanja međunarodnih standarda u oblasti savremene muzeološke nauke", navode u saopštenju.

Prijedlog elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti, a na osnovu navedene Analize, pripremila je radna grupa koju su pored predstavnika Ministarstva kulture i medija i eksperata iz ove oblasti činili i predstavnici Centra savremene umjetnosti.

Iz resornom ministarstva su se osvrnuli na medijske navode da uprava Centra savremene umjetnosti nije obaviještena o transformaciji te ustanove u Muzej.

"Početkom septembra ove godine održan sastanak sa direktoricom Centra u Ministarstvu kulture i medija, na kojem se, između ostalog, razgovaralo i o ovoj temi. Napominjemo da Ministarstvo kulture i medija sve svoje politike, bilo institucionalne ili vaninstitucionalne, kao i odnose sa zaposlenima, saradnicima ili povezanim licima, temelji na principima profesionalnosti i uvažavanja, pa tako navodi koji su objavili pojedini mediji ne mogu biti biti dovedeni u vezu sa načelima našeg rada", napominju u saopštenju.

Iz ministarstva najavljuju da će stručnu i cjelokupnu javnost upoznati sa detaljima tog dokumenta nakon što bude na dnevnom redu sjednice Vlade.

"Projekat transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti najozbiljniji je projekat kulture naše zemlje nakon obnove nezavisnosti i jedan od strateških prioriteta 43. Vlade, sa jasno zacrtanom mapom puta", dodaju u saopštenju.

Podsjećaju da je Ministarstvo kulture i medija do sad organizovalo dva predavanja o muzeologiji za zaposlene u crnogorskim muzejima, koje su vodili profesori sa fakulteta u regionu, u cilju njihovog što boljeg prilagođavanja na izazove nove kulturne stvarnosti.

Najavili su i da će u narednom periodu biti organizovani okrugli stolovi sa eminentnim stručnjacima iz regiona o važnosti Muzeja savremene umjetnosti za državu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније