Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

B.Č.J.

24. 04. 2024. 18:48 >> 18:49
Čitaj mi:

Rakčević

Muzej savremenih umjetnosti planiran na prostoru Kasarne Morača

Gradnja Muzeja savremenih umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture planirana je na prostoru Kasarne Morača, kazao je zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević.

"Nakon što smo se tokom 2017. i 2018. godine izborili protiv tadašnjih nauma bivših gradskih uprava da na prostoru Kasarne Morača grade 'City kvart 3', u saradnji sa bivšim Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma(MEPPU) u novembru prošle godine - raspisan je nikada veći konkurs za izradu idejnih rješenja za tri javna objekta, koja se planiraju na tom prostoru", kazao je Rakčević.

Taj konkurs je, kako je dodao, nakon skoro 6 mjeseci, danas konačno završen.

"Međunarodni žiri je izabrao prvorangirana idejna rješenja novih Muzeja savremenih umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture, sa pratećim sadržajima (šetalištem uz Moraču, amfiteatrima, konferencijskim i kulturnim centrom, galerijama, food cornerom i drugim). Italijanski biro 'A-fact' (u sastavu: Andrea Rossi, Giovanni Sanna, Pierluigi Turco) odnio je ubjedljivu pobjedu žirija, a njihov projekat u najvećoj mjeri čuva postojeća stabla (za koja smo u susret konkursu radili detaljnu taksaciju) i predviđa preko 66% zelenih površina na postojećem prostoru Kasarne Morača. Umjesto da dobijemo 150.000 kvadrata stanogradnje - kako su željeli bivši gradski oci, od čega bi novac uzeli privilegovani investirori, dobićemo veliki muzej - park, prepun javnih sadržaja, na preko 12 hektara prelijepog prostora uz rijeku Moraču!", kazao je Rakčević.

On se zahvalio svima koji su, kako je kazao, kada je malo ko vjerovao i na vrhuncu moći bivšeg režima, pomogli da se sačuva Kasarna Morača i omogući današnji razvoj događaja.

"Hvala i bivšoj ministarki Ani Novaković Đurović, bivšem GDA Vladanu Stevoviću i ukupnom timu MEPPU što su pripremili i sproveli nikada ozbiljniji konkurs, koji danas formalno završava novoformirano ministarstvo. Nadam se da će aktuelna Vlada nastaviti započeto i u što kraćem roku započeti izradu Glavnih projekata (GP), kako bismo već sljedeće godine mogli raspisati tender za izvođenje radova. Najveći dio posla je već završen, a Podgorica je na korak od novog gradskog dragulja - koji ostavljamo generacijama koje dolaze!", navodi se u saopštenju Rakčevića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније