Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј.

05. 12. 2022. 09:50 >> 09:54

SJUTRA OTVARANjE

Izložba "Aurora prošlosti" u Perjaničkom domu

Izložba "Aurora prošlosti" umjetnice Marije Ćalić biće otvorena u utorak, 6. decembra u 19 sati u galeriji Perjanički dom u Podgorici. Izložbu će otvoriti kustoskinja Teodora Nikčević i istoričar umjetnosti i prof. dr Nikola Šuica.

"Fotografski refleks utkan je već decenijama u mahnitost prenaseljene civilizacije slike. I dok se u trećoj deceniji veka tehnološki odmičemo od podrazumevajućeg digitalnog doba, učvršćeni stereotipi motiva nizanja svega što je van nas, a time i naspram objektiva, postaju sve manje pouzdani. Stiglo se do pojednostavljenja profesionalizacije i time do oblasti često zamorenih pogleda i očekivanih vizura. Fluktuirajućim razmenama svetlosnog prenosa i realnosti, umetničke fotografije neretko potiru i udaljuju refleksivnu senzualnost suočenja s vidljivim svetom i, isto tako, umeće našeg usvajanja detalja i ukupnosti(…) Prekrivena ili markirana, premeštena funkcija postaje kao u začaranoj naraciji od pređašnjeg svedočenjaporedak drukčijeg dejstva, bilo da se radi o povesnici izbrisanih i potisnutih istorijskih događaja ili predanja. Takve iskorake na nivou analize motiva Marija Ćalić je pokazala u domenu pristupa postmemoriji, gde je naše iskustvo suočenja s lokalitetom posledica skrivene i uznemirujuće istinitosti, oličena u slikovitom izražajnom poretku. Njena napomena je i orijentir vizuelnih putovanja: „Ciklus Aura prošlosti (The Spell of The Past) zamišljen je tokom umetničkog rezidencijalnog boravka u Vili Waldberta minhenskog Kulturreferata 2010, a traje i u novim delima, nastalim posle 2020. godine. Fotografije u ciklusu izmiču ka neuhvatljivom status i neretko se pokazuju u sekvenciranom nizu poput triptihā", zapisao je Nikola Šuica u tekstu za katalog koji prati izložbu.

Marija Ćalić je završila Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Pohađala je fotografiju na St. Martin’s School of Art u Londonu. Član je ULUPUDS-a (sekcija za fotografiju), Beograd, Republika Srbija. Objavljivala je autorske fotografije u dnevnoj i nedjeljnoj štampi, kao i u mjesečnim magazinima u Beogradu i Srbiji. Fotografske priloge radila je za knjige, izložbene kataloge, filmsku produkciju i druge medije. Bila je urednica za fotografiju u nedjeljnom magazinu Europa Press Holding, Beograd 2003-2011. Dobitnica je rezidencijalnog umjetničkog boravka Kulturreferat grada Minhena, Njemačka, Vila Valberta (2010) i Cite Internationale des arts, Pariz (2017). Među učešćima u različitim grupnim izložbama izdvajaju se tematske cjeline Zatvoreni tokovi (Closed Circuits) 2005, u Konaku kneginje Ljubice Muzeja grada Beograda, Mikronarativi u okviru Oktobarskog salona u Beogradu 2007, Musee de ‘art modern u Saint Ettienneu u Francuskoj (2008), kao i Internacionalni bijenale vizuelne umetnosti u Pančevu 2012. Radila je kampanju Ispod površine (Shockart produkcija 2016-17) sa bilbordima, društvenim debatama i sl. (Beograd, Niš, Kragujevac, Novi Sad: http://www.shockart.org/ispodpovrsine/) i samostalni projekat Moj dom, koji se sastojao iz izložbe, radionice, debata i predavanja sa štićenicima Doma dece i omladine ometene u razvoju u Sremčici, Beograd (2013- 2015). Održana izložba (januar/februar 2015) u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, Beograd. Spokojna noć - posveta Samuelu Beckettu, Prima Centar, Berlin 2022. Novija samostalna izlaganja (2012-2021), prevashodno u Beogradu, čine tematski ciklusi fotografija Postmemorija, The Spell of the Past, Moj dom, Nothing is Left To Tell, Cache Memory, Izbor po srodnosti, Info-stanar, Stern- Berg – Oktobarski salon Bijenala u Beogradu (2018), Evocative Impact, MC Gallery New York 2019; Izbor iz ciklusa Stern-Berg, Galerija "Menjačnica", Goethe Institut, Beograd 2020; Neurorezervoar, X-vitamin Gallery.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније