Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

О.З.

18. 01. 2023. 12:05   >>  12:01

"VRIJEME KREATIVNOSTI"

Bošković: Konferencija će afirmisati temu kreativnosti i sektor kreativnih industrija

Prva nacionalna konferencija “Vrijeme kreativnosti” osnažiće učesnike i donosioce odluka da u narednom periodu rade na valorizaciji i afirmaciji kreativnosti i kreativnih industrija, kazala je PR Ministarstva kulture i medija, Hristina Bošković.

Ona je, gostujući u jutarnjem programu Televizije Crna Gora, kazala je da je Ministarstvo kulture i medija uvidjelo veliki potencijal koji sa sobom nosi oblast kreativnih industrija.

„Tako smo, vođeni primjerima dobre prakse iz ranijeg perioda kao što je bio Montenegro Creative forum iz 2019. godine koje je organizovalo tadašnje Ministarstvo kulture, odlučili da organizujemo prvu nacionalnu konferenciju o kreativnosti 27. i 28. januara u Kotoru “, navela je Bošković, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Kazala je da su programom konferencije predviđene brojne aktivnosti, kao što su radionice, panel diskusije, okrugli stolovi i prezentacije.

„Konferencija će okupiti veliki broj učesnika. Tu će biti kreativci, kreativni preduzetnici, menadžeri, eskperti u najrazličitijim djelatnostima kao što su kreativne industrije, turizam, ekonomija i druge javne djelatnosti kako iz Crne Gore tako iz regiona, kao i državni zvaničnici“, rekla je Bošković.

Najavila je da će učesnici i publika tokom dva dana konferencije imati priliku da čuju preko 50 panelista i prezentera.

„Mogu pomenuti neke od govornika na konferenciji kao što su: Igor Majer, Velibor Zolak, profesor Nenad Vujadinović, Sonja Radović Jelovac, Ivan Stanković, kao ostala značajna imena koja vrijedi čuti i razmijeniti mišljenja sa njima. Očekuje nas raznovrsan, sadržajan i kvalitetan program“, istakla je Bošković.

Podsjetila je da svi koji su zainteresovani za konferenciju sve informacije o događaju mogu pratiti na društvenim mrežama Ministarstva kulture i medija.

„U narednim danima biće dostupan link za registaciju koja je neophodna da bi se prisustvovalo na panel diskisijama, okruglim stolovima i prezentacijama. Za sve one koji neće biti u prilici da budu sa nama u Kotoru, imaćemo uživo prenos na društvenim mrežama Ministarstva kulture i medija“, navela je Bošković.

Istakla je da će konferencija pokriti najraznovrsniji spektar tema iz perspektive najrazličitijih oblasti koje djeluju u Crnoj Gori i regionu, navodeći da im je zajednička komponenta pojam kreativnosti.

„Govorićemo o kreativnim gradovima, kreativnoj ekonomiji, industriji, obrazovanju, kulturi, umjetnosti, kulturnoj baštini kao pokretaču razvoja kreativne ekonomije. Publika će imati priliku da čuje relevantna mišljenja i iskustva“, rekla je Bošković.

Govoreći o kreativnosti, Bošković je kazala da je to nerijetko pojam koji se usko i specifično veže za kulturu, umjetnost i kreativne industrije.

„Međutim, kreativnost predstavlja čitav proces rješavanja problema sa kojima se susrijećemo svakodnevno, kako kroz rad, tako i kroz život. Smatramo da je potrebno afirmisati samu temu kreativnosti i čitav sektor kreativnih industrija, jer za razvoj jednog savremenog društva potrebno je shvatiti neophodnost samog procesa kreativnosti u svim njegovim segmentima“, kazala je Bošković.

Rekla je da vjeruje da će iskustvo sa konferencije osnažiti učesnike i donosioce odluka da rade na valorizaciji i afirmaciji kako kreativnosti, tako i sektora kreativnih industrija.

„Na kraju konferencije imaćemo ceremeniju dodjele nagrada. Praksa je pokazala da je jedna oblast etablirana kada u njoj možete steći nagrade i prizanja. Uvođenjem ove nagrade na nacionalnom nivou, želimo da napravimo korak više ka afirmaciji same kreativnosti i valorizaciji sektora kreativnih industrija“, najavila je Bošković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније