Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј.

30. 01. 2023. 08:05   >>  08:00

DO 1. FEBRUARA

Revija "Pozorište na filmu" u KIC-u

Kinematografska ostvarenja u čijem fokusu su međuzavisni odnosi pozorišta i filma biće i ove godine na repertoaru revije "Pozorište na filmu", kazali su iz KIC-a Budo Tomović. Zato će, kako su najavili iz te institucije kulture, od danas do 1. februara prikazati tri poznata ekranizovana pozorišna komada, u sali Dodest, od 20 sati.

Osma u nizu revija počeće rimejkom francusko-italijanske komedije Eduarda Molinara "Kavez" (1996) u kojem glavne uloge tumače Robin Vilijams, Džin Hekman, Nejtan Lejn i Dajan Vist.

"U filmu dva prenaglašena gej karaktera se trude da prigrle nove identitete i da nas uvuku u njihovu porodičnu dramu. Zapravo, idila dvojice homoseksualaca se totalno mijenja kada sin jednog od njih objavi da se ženi sa kćerkom ozloglašenog konzervativnog političara. “Kavez” je adaptirala Elejn Mej, a režirao Majk Nikols, čime je legendarni bivši komičarski duo ostvario prvu filmsku saradnju", navode iz KIC-a.

Lametova filmska adaptacija drame Pitera Šafera “Konj” koja je snimljena 1977. godine biće prikazana drugog dana revije.

"Riječ je o psihološkoj misteriji u okviru koje renomirani psiholog izvlači emocionalne demone koji muče 17-godišnjeg tinejdžera odgovornog za seriju divljačkih napada na konje u blizini njegove kuće u Hempširu. U filmu koji je zasnovan na brodvejskoj predstavi igraju Ričard Barton, Piter Firt, Kolin Blejkli, Džoan Plaurajt, Ajlin Etkins i Dženi Aguter. Film je naišao na pozitivne kritike, a nominovan je i tri puta za nagradu "Oskar" za najboljeg glavnog glumca, sporednog glumca i adaptirani scenario", kazali su iz KIC-a.

Zasnovan na drami koja je nagrađena Pulicerovom nagradom, film “Uticaj gama zraka na nevene "čovjek na mjesecu" (1972) obilježiće završnicu revije.

"Film prati život disfunkcionalne porodice koju čine ekscentrična udovica i majka i njene dvije kćeri, ekstrovertna Rut koja pati od epilepsije i uvijek se pokorava majčinoj volji i Matilda koja spas pokušava pronaći u školskim naučnim eksperimentima. Ova adaptacija nastala na istoimenoj drami Pola Zindela donosi nesvakidašnju priču o sestrama i veoma različitim načinima na koje se nose sa svojim životom", navodi se u saopštenju KIC-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније