Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

06. 02. 2023. 10:09 >> 10:04
2

GRADSKO POZORIŠTE NA FESTIVALU RUTA

Ovacije poblike za predstavu "Bez portfelja"

Slovenačka publika višeminutnim ovacijama pozdravila je izvođenje predstave Gradskog pozorišta "Bez portfelja", reditelja Branislava Mićunovića u okviru festivala Ruta grupa Triglav.

Kako je saopšteno u Gradskom pozorištu, predstava je napunila do posljednjeg mjesta salu Mestnog gledališča ljubljanskog, a u izvođenju su uživali mnogobrojni predstavnici kulturnog i javnog života Ljubljane.

Stolica više tražila se tokom okruglog stola na kojem su govorili glumci, reditelj i direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica koji je i autor teksta ovog komada.

"Ovdje govorimo o regionalnoj dijagnozi društva, sa jedne strane, a sa druge, jedan krik, vapaj, ne bi li se napravio neki iskorak ka dostojanstvu, ako ničemu drugom. Nušić jeste premisa, ali je bio lociran u drugo vrijeme, državu, okolnosti, sisteme, a mi smo tu njegovu inicijaciju o opčinjenosti vlasti prebacili na ovo naše. To su koordinate po kojima se predstava kreće i koje je reditelj Mićunović artikulisao spram teksta koji mu je ponuđen, a sa druge strane, ovo su sociološki, politički i ideološki okviri koji su odredili ovaj put", rekao je Koprivica.

Umjetnički direktor Dušan Kovačević ističe važnost regionalnog igranja predstava i umjetničkog povezivanja.

"Važno je da igramo na drugim scenama, pozorištima, pred drugom publikom. Ponosni smo na našu rutu koja nam omogućava kulturnu razmjenu eminentnih regionalnih pozorišta. Važno je igrati i predstave koje nose univerzalnu priču. Moram da se zahvalim što ste u ovako velikom broju ostali da razgovarate sa nama. Vaša publika je divna. Kao što ste i vidjeli, dok ne budemo zajednički vjerovali u nešto što jeste demokratija, stvarna promjena u našim malim plemenskim društvima neće biti moguća", kazala je glumica Dubravka Drakić.

Sljedeći festival RUTA GRUPA TRIGLAV zakazan je u Podgorici sredinom aprila.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније