Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Petra Božović, TVCG ]

21. 02. 2023. 18:30   >>  22. 02. 2023. 19:00

CETINjE

Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika na fakultetu za crnogorski jezik

Međunarodni Dan maternjeg jezika obilježen je na cetinjskom Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Predstavljena je Bibliografija crnogorskog jezika od 1768. do 2020.godine. Knjiga sadrži blizu 13 i po hiljada popisanih bibliografskih jedinica.

“Koristili smo bogate fondove Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” na Cetinju, ali i elektronske kataloge i digitalizovanu, naročito stariju periodiku nacionalnih i ostalih biblioteka sa područja bivše Jugoslavije. Izvjestan broj knjiga i zbornika radova koji su objavljeni u okruženju i šire, a koji su se bavili problematikom crnogorskog jezika, nijesu nam bili dostupni i eto prostora za neke buduće istraživače”, kazao je autor knjige Petar Krivokapić.  

Koautorka Nada Drašković ističe da je značajan prostor u bibliografiji posvećen je polemikama o crnogorskom jeziku koje traju i danas.

"Organizovani su protesti 2004. godine zbog preimenovanja nastavnog predmeta srpski jezik i književnost u maternji u crnogorskom obrazovnom sistemu, štrajkuju profesori iz Nikšića i još nekih gradova. Samo povodom toga u dnevnoj štampi je evidentirano oko hiljadu bibliografskih jedinica”, kazala je Drašković. 

Saradnica na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Jelena Šušanj kaže da je uzrok većina polemika koje traju i danas glasovna promjena jotovanje.

“Činjenica je da su obje pozicije u polemikama uvijek ideološke i ideologija kada je riječ o jezičkoj politici se ne može isključiti, samo je pitanje hoće li naša ideologija biti elitistička, hoće li iza nas biti želja da se jedan krug ljudi izdvoji i samim jezičkim izrazom koji koristi, ili će naša jezička politika biti u skladu sa onim modernim, savremenim, socio-lingvističkim shvatanjima da je govornik, da je čovjek zapravo vlasnik jezika”, navodi Šušanj. 

Na Međunarodni dan maternjeg jezika, Fakultet za crnogorski jezik i književnost s Cetinja raspisao je i Konkurs za izradu eseja na temu: “Jezik je moć, život i oruđe kulture – oruđe nadmoći i oslobođenja”. Konkurs je namijenjen srednjoškolcima, a rok za slanje eseja je 1.april.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније