Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

06. 03. 2023. 14:21 >> 15:34

KONFERENCIJA O CRNOGORSKOJ ARHITEKTICI NA PRINSTINU

Interesovanje za Kanin rad seže daleko izvan Crne Gore

Film Televizije Crne Gore o životu i radu crnogorske i jugoslovenske arhitektice Svetlane Kane Radević, iz 1980. godine, prikazan je na čuvenom Univerzitetu Prinston u SAD, a tokom konferencije panelisti su ukazali da je potrebno sistemski pristupiti zaštiti, promociji i istraživanju Kanine zaostavštine.

Važan dio konferencije bio je posvećen istraživanjima koja se tiču okruženja u kojem je Svetlana Kana Radević stekla obrazovanje i počela da se bavi arhitekturom i urbanizmom. Profesorica na Univerzitetu u Korku Kjara Bonfiljoli i Paula Petričević govorile su o učešću žena u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu i u izgradnji jugoslovenskog društva.

Istoričarka arhitekture prof.dr Ljiljana Blagojević govorila je o decentralizovanom sistemu u kojem je nastajala jugoslovenska arhitektura i osvrnula se na rad drugih važnih arhitekata iz ovog perioda kao što su Zoja Dumengjić, Nikola Dobrović i Vukota Tupa Vukotić.

Dubravka Sekulić govorila je o međunarodnom pozicioniranju jugoslovenske arhitekture kroz prizmu preduzeća "Energoprojekt" i rad Milice Šterić, direktorke sektora za arhitekturu i urbanizam u "Energoprojektu".

Arhitektonski dizajner iz Graca Ena Kukić je uzela Kanin spomenik na Barutani kao studiju slučaja za svoje izlaganje o politici sjećanja u Jugoslaviji i našim sjećanjima na Jugoslaviju danas.

Konferencija je pružila uvid i u širi kontekst učešća žena u arhitektonskoj i planerskoj praksi u drugim zemljama istočne Evrope i pokreta Nesvrstanih. O tome su govorili Mari Pepčinski, Ala Vronskaja, Lukas Stanek i Ljubica Spaskovska.

Predavač na Birbek koledžu Lina Džuverović govorila je o novim umjetničkim praksama u Jugoslaviji i mjestu koje su u toj sferi zauzimale žene, a Ana Miljački o tome kako danas možemo tumačiti Kanin uticaj.

Vladimir Kulić, jedan od kuratora izložbe o jugoslovenskoj arhitekturi "Ka konkretnoj utopiji" koja je 2018. otvorena u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku, govorio je o uticaju koji su na razvoj Kaninih interesovanja i na međunarodni put njene karijere imali događaji iz 1963. godine.

Među njima su katastrofalni zemljotres u Skoplju, nakon kojeg su arhitekte i urbanisti iz cijelog svijeta došli u Jugoslaviju da pomognu u obnovi i svoje znanje učinili dostupnim lokalnoj arhitektonskoj zajednici, kao i Titova posjeta Sjedinjenim Američkim Državama i predsjedniku Kenediju, nakon čega je dogovorena saradnja na programima obrazovne razmjene između dvije zemlje. Nekoliko godina kasnije, kroz jedan od tih programa Kana je otišla na magistrarske studije u Pensilvaniji, što je imalo ogroman uticaj na dalji razvoj njene karijere.

O samom Kaninom životu i radu uvodno predavanje održala je Ana Katz, jedna od kustoskinja-saradnica koja je radila na izložbi u MoMA i ko-kustoskinja izložbe o Kani koja je prije dvije godine otvorena na Bijenalu u Veneciji. Ona je prvi put prikazala novopronađene fotografije sa Kaninih studija u Americi i podijelila sa publikom nove uvide u njen obrazovni i profesionalni put.

Istraživačica u Centru za socioekonomske i prostorne studije u Lisabonu i doktorantkinja na Univerzitetskom institutu u Lisabonu Sonja Dragović govorila je o načinu na koji je Kanina zaostavština tretirana danas i o aktivizmu za kvalitetniji i pravedniji prostorni razvoj koji je tokom posljednjih nekoliko godina vidljiv u Podgorici i Crnoj Gori, a koji je započet kao pokušaj odbrane Kaninog hotela "Podgorica" od posljedica problematične izgradnje korporativnog solitera tik uz ovu zgradu. Dragović koje je članica grupe "KANA/Ko ako ne arhitekt", podsjetila je da se u tom trenutku postavilo pitanje ko će o tome govoriti ako ne arhitekte.

"Grupa aktivista, sastavljena od mladih arhitekata, i studenata arhitekture, okupila se tada oko ideje da Kanin rad i kvalitet prostora koje je ostvarila treba da budu priznati i zaštićeni. Grupa se krajem 2015. godine predstavila javnosti pod imenom "Kana/Ko ako ne arhitekte", kazala je Dragović, objašnjavajući da je ime omaž Kani, "Ali i retoričko pitanje - ko će se založiti za kvalitet prostora u gradu i protiv destruktivnih neoliberalnih politika urbanog razvoja, ako ne arhitekte", navela je Dragović.

Ona je prikazala i niz istraživačkih radova i fotografija koje svjedoče o rastućem zanimanju za Kanin lik i djelo u crnogorskom društvu, ali i izrazila zabrinutost što to zanimanje ne prati angažovanje nadležnih institucija da se njena zaostavština prepozna i zaštiti kao nasljeđe čiji značaj, ako je suditi po internacionalnom interesovanju za Kanin rad, seže daleko izvan Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније