Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ R.B. ]

16. 03. 2023. 06:42 >> 08:26

ZNAČAJ I ZAOSTAVŠTINA

Kana prostoru davala šansu da unaprijedi život

Svaki projekat za Svetlanu Kanu Radević bio je šansa za novi prostor, koji će ljudima unprijediti život. I dok na svjetskim univerzitetima sa pijetetom govore o jednoj od najpriznatijih arhitektica Balkana, u Crnoj Gori sjetimo je se samo sporadično. Arhitektica Dijana Vučinić kazala je za emisiju "Stav", na TVCG, da Kana sigurno ne bi bila zadovoljna da danas vidi Podgoricu.

O Kani Radević ne znamo dovoljno, a od nje nijesmo ni naučili koliko je trebalo. Njena veličina, ocjenjuje Vučinić, bila je u posvećenosti arhitekturi i razumijevanju položaja arhitekata.

"Značajno je da znamo ko je, a ne znamo dovoljno. Institucije su relano mlade, a jedna od najvećih nepravdi je što 1980. godine, kada je osnovan, nije angažovana na Građevinskom fakultetu", kazala je Vučinić.

Podsjetila je i na film, u režiji Veljka Mićunovića, u kojem se čuti Kanina priča i njen stav prema arhitekturi.

"Veoma bila zaitersovana i za istorju umjestnosti, strane jezike, druge kulture, bila je i pasionirana fotografkinja. Veoma je zanimala umjetnost i stvaralaštvo uopšte i kroz sve se pozicionirala kao posebna individua i kosmopolita", ističe sagovornica TVCG.

Osim hotela Podgorica, projektovala je autobusku stanicu u glavnom gradu, stambenu zgradu u Petrovcu, hotel Mojkovac...

Ipak, Vučinić smatra da ne možemo biti posebno ponosni na to kako smo se ponašali prema Kaninom kompleksu Barutana.

Na pitanje što smo naučili, što nijesmo od Kane, arhitektica odgovara:

"Od nje tek ima mnogo da učimo, njeno stvaralaštvo nije samo ono što je izgrađeno, tu je na desetine projekata koji nijesu relizovani. Imala poseban odnos prema prostoru, gradu i kako da se kao arhitekte odnosimo. Svaki projekat za Kanu je bio šansa za novi prostor koji će da unprijedi život."

Ostaje žal, dodaje, što nema sačuvanog namještaja iz hotela Podgorica, koji je Kana dizajnirala.

"Enterijer je bio neizostavan dio arhitekture tog hotela. Postoji kontinuitet u materijalizaciji", ističe Vučinić.

U pripremi je i monografija Kane Radević, koju će međunarodni izdavač objaviti na crnogorskom i engleskom jeziku.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније