Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Petra Božović, TVCG ]

22. 03. 2023. 20:27   >>  20:27

GOVORILI PREDSTAVNICI DVIJE GENERACIJE

Svjetski dan poezije obilježen u KIC-u "Budo Tomović“

Svjetski dan poezije obilježen je u KIC-u „Budo Tomović“. O tom književnom izrazu govorili su predstavnici dvije generacije. Aleksandar Bečanović pripada onoj koja je poetski izraz gradila tokom studija devedesetih godina, a uz njega su tadašnji novi talas crnogorske književne scene činili i Pavle Goranović, Balša Brković, Andrej Nikolaidis i Ognjen Spahić.

"Grupe su zapravo male interpretativne zajednice koje govore jezikom kojim se međusobno razumijevaju, kad kažem jezik ne mislim na nacionalnu odrednicu, mislim na jezik kao sistem preferenci, stavova, nekih važnih referenci koje vas zapravo onda okupljaju u taj prostor“", kazao je književnik i filmski kritičar Aleksandar Bečanović.

Jezik kojim se razumiju danas gaji i unaprijeđuje grupa mladih pisaca koju je okupio KIC „Budo Tomović“.

"Mnogo je mladih ljudi dolazilo koji su pisali tim zastarjelim pjesničkim izrazom i uvijek smo prvo morali da izdvojimo vrijeme da popričamo o tome, da damo uvid da se pisalo i poslije, nastajala je poezija i poslije, kako je ona izgledala i kako sve može da se piše i kako treba da se piše da bi savremeni čitalac bio zadovoljen“, istakla je književnica Jana Radičević.

UNESKO je prije četvrt vijeka proglasio Dan poezije u slavu čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja pjesničke riječi. Jedna od vodećih pjesnikinja mlađe generacije Barbara Delać ističe da je poezija u Crnoj Gori, u odnosu na prozu, zapostavljena.

"Knjižare jako malo distribuiraju i uopšte se izdavači odvažavaju da objavljuju pjesničke knjige, jako ih teško možete naći u knjižarama i morate biti baš dobro motivisani da se pomučite, da naručite neku knjigu, da je sačekate, da pa tek onda da je kupite“, kazala je književnica Barbara Delać.

Svjetski dan poezije u KIC-u „Budo Tomović“ obilježen je i predstavljanjem edicije „Antologija“ izdavačke kuće „CID“ koja sadrži pet knjiga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније