Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Anka Perović Radović, Radio Crne Gore ]

18. 04. 2023. 11:39 >> 11:39

VEČERAS U "ZAHUMLjU"

"Stihovima do humanosti": Poetsko-humanitarno veče Anđele Backović

Poetsko-humanitarno veče "Stihovima do humanosti", autorke Anđele Backović, biće održano u 19 sati u sali Zahumlja, a cjelokupan prihod namijenjen je Udruženju roditelja djece oboljele od kancera Fenix.

Mlada nikšićka poetesa ističe da je humanitarni rad njena misija, ljubav je pokretač svega, a stihom hrani svoju dušu.

Prva pjesmica objavljena u školskom časopisu u prvom razredu osnovne škole trasirala je pjesničku stazu Anđele Backović, koja više od dvije decenije stihom boji svijet i čini dobročinstvo.

Objavila je tri zbirke poezije, a novac od prodatih knjiga poklanja osjetljivim kategorijama društva.

Prikupljeno od prve zbirke "Čekam te" namijenila je Dnevnom centru sa smetnjama u razvoju, druge "Zvuk tišine" Udruženju paraplegičara, a treće "Duboko ispod površine" Udruženju mladih sa hendikepom.

Svaki Anđelin stih istkala je ljubav, koja je kaže, pokretač svega u životu. O ljubavi piše, ali je i nesebično dijeli što najslikovitije potvrđuju njene humnitarne večeri. Humanitarni rad njena je misija.

"To je oduvijek bila moja želja.Ja sam neko ko, možda, ne može na finansijski način da pomogne bilo kome i jedino što mogu da ponudim to je moje stvaralaštvo. Poezija je isključivo moj hobi, moje duševno zadovoljstvo i ako mogu da pomognem tim putem, činiću to dok god pišem, a nadam se da će to biti dugo. Na taj način pokušavam da promijenim društvenu svijest, da smo svi članovi jedne iste zajednice i da zaslužujemo bolje sjutra, i da treba da osjećamo dozu empatije i pomognemo tamo gdje je najpotrebnije", ističe Backovićeva.

Sa sjetom Anđela kaže da građani sve češće traže pomoć, ali je raduje što smo društvo koje zna za empatiju.

"Nijesmo ni svjesni koliko ljudi treba pomoć, dovoljan je i onaj broj koji znamo, a šta je sa onima čija muka nije na vidjelo. Ali, mislim da ima kod nas empatije, koliko god vodili jedan drugačiji život, koliko god je 21. vijek uzeo maha i donio hladnoću kod ljudi, možda zbog brzine i načina života. To se vidi kroz različite humanitarne akcije i manifestacije, koje pokazuju da smo još uvijek ljudi", naglašava mlada nikšićka pjesnikinja velikog srca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније