Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Т.Г.

30. 05. 2023. 14:38 >> 14:41
1

BIĆE IZLOŽENA NA CETINjU

Izrađena replika štamparske prese Đurđa Crnojevića

Tim Mašinkog fakulteta Univerziteta Crne Gore izradio je repliku štamparske prese Đurđa Crnojevića koja će u narednom periodu biti izložena u Njegoševom muzeju na Cetinju. Kako su iz UCG naveli, u istorijskim podacima nisu ostavljeni tragovi kako je štamparija izgledala, ali je replika napravljena na osnovu dostupnih podataka i filmova.

"Štamparija Ivana Crnojevića je prva južnoslovenska ćirilična i prva državna štamparija u svijetu i predstavlja svojevrstan fenomen evropskih razmjera u srednjovjekovnoj Crnoj Gori. Osnovao ju je 1492. godine Đurađ Crnojević, najstariji sin Ivana Crnojevića, osnivača Cetinja. Ovim je Đurađ Crnojević upisao Crnu Goru velikim slovima na evropskoj mapi kulture", ističe se na sajtu Univerziteta Crne Gore. 

Kako se ističe, štamparska presa Đurđa Crnojevića među prvim mašinama uopšte koje su korišćene u Crnoj Gori i na Balkanu, što za Mašinski fakultet predstavlja pravi kuriozitet.

"Nažalost, u istorijskim podacima nisu ostavljeni tragovi kako je štamparija izgledala, niti od kog materijala je bila napravljena. Zna se samo da je bila napravljena od drveta i da je napravljena po ugledu na Gutenbergove štamparije u Majncu, čiji izum je bio pokretač formiranja sličnih štamparija u drugim evropskim centrima", piše Univerzitet Crne Gore. 

Kako su iz UCG naveli, na osnovu dostupnih podataka iz literature, prvenstveno dostupnih filmova sa Jutjuba o izgledu i načinu funkcionisanja Gutenbergove štamparije, čija replika takođe postoji u Muzeju u Majncu, projektni tim Mašinskog fakulteta na čelu sa prof. dr Radoslavom Tomovićem je prvo napravio projekat konstrukcije replike štamparske prese, a zatim istu izradio.

"Izrada replike je rađena u saradnji sa preduzećem KM Industrijska oprema d.o.o - Pljevlja, čijim se radnicima i direktoru Mirku Kotlaji posebno zahvaljujemo na uloženom trudu i odličnoj saradnji. Takođe se zahvaljujemo na odličnoj saradnji i projektnom timu projekta DUE MARI, na čelu sa rukovodiocima Majom Kovačević i Tamarom Đukić", navode iz UCG. 

Kkao su istakli, u prostorijama Mašinskog fakulteta obavljena je primopredaja replike štamparske prese i potpisan odgovarajući dokument za primopredaju.

"Primopredaju su obavili dekan prof. dr Radoje Vujadinović i prof. dr Radoslav Tomović ispred Mašinskog fakulteta u Podgorici. U ime Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore projekat je primila Tamara Đukić. Projekat adaptacije prostora Njegoševog muzeja - Biljarda na Cetinju, kao i sastavni dio tog projekta pod nazivom "Projekat rekonstrukcije replike prve štamparske prese – Crnojevića štamparske prese", nastao je na osnovu javnog poziva Ministarstva Ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore. Finansiran u okviru Interreg – IPA CBC (Italija-Albanija-Crna Gora) projekta, pod nazivom DUE MARI imao je za cilj promociju turizma i održivog razvoja i povećanje vidljivosti kulturnih dobara navedenog programskog područja", navodi se na sajtu UCG.

U narednom periodu,kako navode,  kada se za to stvore uslovi, replika će biti instalirana i izložena u Njegoševom muzeju na Cetinju, Biljardi.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније