Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

30. 11. 2023. 11:57 >> 13:25

PROGRAM ZA LjUBITELjE POZORIŠTA

Decembarski repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta

Crnogorsko narodno pozorište pripremilo je raznolik repertoar za decembar koji će obilježiti premijera predstave "671-Lov", prema tekstu i u režiji Hane Rastoder. Predstava će premijerno biti izvedena u utorak 26. decembra na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta.

Kako je saopšteno iz te ustanove, predstava "671-Lov" je inspirisana zločinom u Štrpcima počinjenim 27. februara 1993. godine, odnosno otmicom dvadeset putnika civila iz voza 671. Prema riječima autorke Rastoder, radnja prati dramu porodice traumatizovane gubitkom svojeg člana, odnosno reperkusije društvene krize na jednu od njegovih tvorbenih jedinica – porodicu.

Autorski tim predstave čine: Ivanka Vana Prelević, scenografkinja, Mia Đurović, kostimografkinja, Enes Tahirović, kompozitor, Nataša Milićević, asistentkinja režije i Danilo Milatović, izvršni producent. Uloge tumače: Dejan Ivanić, Tihana Ćulafić, Milica Šćepanović, Jovana Brnović, Ognjen Sekulić i Kristijan Blečić.

“Predstava “671-Lov” autorke Hane Rastoder biće ujedno i njen završni ispit master studija pozorišne režije na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje u klasi red. prof. Radmile Vojvodić, a publika je može pogledati i u srijedu 27. decembra”, piše u saopštenju.
U okviru decembarskog repertoara biće izvedene i predstave: “Proces” Franca Kafke u režiji Dušanke Belade, “Pokojnik” Branislava Nušića u režiji i adaptaciji Egona Savina, “Jerma” Sajmona Stouna u režiji Ane Tomović, “Brod” po tekstu i u režiji Ane Đorđević, “Šćeri moja” Maje Todorović u režiji i adaptaciji Ane Vukotić, “Nesporazum” Albera Kamija u režiji Damjana Pejanovića, monodrama Slavka Kalezića “Souldfood” po istoimenoj knjizi Žane Poliakov, i monodrama Jovana Todorović “Zlostavljanje” po tekstu Iva Andrića, u dramatizaciji Siniše Kovačevića.
Kraljevsko pozorište Zetski dom će gostovati u nacionalnom teatru sa predstavom “Predsjednice” Vernera Švaba u režiji Radmile Vojvodić u petak 8. decembra, dok će dan kasnije nacionalni teatar gostovati u Kraljevskom pozorištu Zetski dom sa predstavom “Mali bračni zločini” po tekstu Erika Emanuela Šmita, autora Marije Đurić i Pavla Bogojevića. CNP će u decembru gostovati i u Baru sa predstavom “Bladi Mun” po tekstu i u režiji Ane Đorđević, koja će biti izvedena u četvrtak 21. decembra u Kulturnom centru sa početkom u 20 sati.
U srijedu 6. decembra na Velikoj sceni CNP-a biće izvedena predstava “Politička istorija žena Crne Gore” u režiji Marije Perović, rađena u okviru programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori.
Publika će u nedjelju 17. decembra imati priliku da pogleda i balet “Pepeljuga” baletske škole “Princeza Ksenija” u 17 časova i 20 časova, a 24. decembra baletsku predstavu “Novogodišnja čarolija” u izvođenju baletske trupe Allegro i Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”.
U četvrtak 7. decembra na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 18 časova će biti održana promocija monografije Varje Đukić “San na javi – o teatru s ovog kraja svijeta”. Promocija će biti održana u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica a ulaz je slobodan za sve posjetioce.
Zimski koncert Crnogorskog narodnog pozorišta biće održan u četvrtak 28. decembra na Velikoj sceni CNP-a. Na koncertu će nastupiti pijanista Guido D’Angelo i violončelista Milanske skale Nasim Saad.
“Ulaznice za sve programe se mogu rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici Pozorišta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram. Crnogorsko narodno pozorište zadržava pravo eventualne izmjene repertoara”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније