Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

12. 12. 2023. 08:19 >> 08:51

DEUS 2023.

Večeras dva koncerta i promocija monografije

Godišnji koncert Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente "Andre Navara", biće upriličen večaras u 19 časova, u Velikoj sali KIC "Budo Tomović".

Na koncertu "Andre Navara" će se predstaviti učenici osnovne i srednje muzičke škole: solisti na violini, violončelu, klaviru, gitari, solo pjevači i kamerni sastavi. Ljubitelji muzike moći će da uživaju u raznovrsnom repertoaru mladih talenata, dobitnika državnih i međunarodnih nagrada. Na programu će biti đela Mocarta, Čajkovskog, Vivaldija, Baha, Šopena.

Koncert dua kog čine violinista Vili Ferdinandi i pijanista Davor Novak biće priređen sat kasnije, u Modernoj galeriji.

Kako navode u kratkoj biografiji, Vili Ferdinandi rođen je 1951. u Titogradu (Podgorica), gđe je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje, a Muzičku akademiju u Beogradu, na kojoj je i magistrirao na odsjeku za violinu. Završio je i specijalističke studije kamerne muzike, a usavršavao se u Kijevu i Klagenfurtu. Dobitnik je Nagrade iz fonda Marije Mihajlović za magistarski ispit iz violine, Nagrade Centra savremene umjetnosti, Decembarske nagrade grada Podgorice, Nagrade Udruženja kompozitora Crne Gore i dr.

Dugi niz godina bio je koncertmajstor Simfonijskog orkestra RTCG. Član je više kamernih ansambla. Snimao je za brojne medijske kuće i nastupao širom Evrope, u Africi i Južnoj Americi. Napisao je više transkripcija i kadenca za violinu, kao i aranžmana za gudače. Penzionisan je kao profesor violine i kamerne muzike u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici. Bavi se i džez muziciranjem na violini.

Na međunarodnom festivalu gudača „Zlatne stepenice“ 2016. u Valjevu proglašen je za najboljeg pedagoga. Dobitnik je i priznanja za predani rad i izuzetne pedagoške uspjehe od ESTA Montenegro (European string teachers Association Montenegro).

Davor Novak rođen je 1977. u Titogradu, gđe je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Muzičku akademiju i postdiplomske magistarske studije – odsjek za klavir završio je na Cetinjskoj Muzičkoj akademiji. Polaznik je međunarodnog majstorskog kursa u “Marijanskim Laznima” u Češkoj. Usavršavao se u Sieni kod pedagoga: Michele Campanella i Joakim Achucaro. Na festivalu gudača u Perastu je stalni korepetitor, a Muzički centar Crne Gore ga na različitim projektima angažuje kao člana orkestra i korepetitora.

U okviru DEUS-a, biće održana i monografija "Paviljon Serbia u Rimu 1911. - Modernizam, arhitektura i rana ideja jugoslovenstva", prof. Slobodana Danka Selinkića, biće promovisana takođe u 20 časova, u Galeriji "Risto Stijović".

"Monografija profesora Selinkića na sveobuhvatan i nov metodološki način, prvi put u okviru srpske istoriografije, predstavlja i rekonstruiše složeni proces nastanka izložbenog paviljona Srbije na internacionalnoj izložbi u Rimu 1911. Riječ je o publikaciji koja ima veliki značaj u naučnom, istoriografskom i kulturološkom smislu, jer nedovoljno poznatu materiju nastanka i značenja ovog izložbenog paviljona predstavlja kao jedinstvenu temu u sintetičkom i sistematizovanom obliku, te kao važno arhitektonsko, umjetničko, kulturno i istorijsko nasljeđe", navode u saopštenju.

Na promociji će govoriti: Slavica Stamatović Vučković, Janko Ljumović i autor.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније