Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B.

13. 12. 2023. 07:48 >> 07:49
Čitaj mi:

U BIBLIOTECI "RADOSAV LJUMOVIĆ"

Promocija stvaralaštva Mahmuda Derviša

Stvaralaštvo najvećeg i najpoznatijeg palestinskog pjesnika Mahmuda Derviša biće predstavljeno u srijedu, 13. decembra, u 19 časova, u sali "Marko Miljanov" NB "Radosav Ljumović" u Podgorici.

O Derviševoj poeziji govoriće Balša Brković, Jovanka Vukanović, Miraš Martinović, Džemo Redžematović i Fuad Čekić.

Mahmud Derviš rođen je u malom selu Birva 1941. u Palestini.

Njegovo djetinjstvo nasilno je prekinuto 1948, kad je izraelska vojska zauzela Birvu, a stanovnike sela poubijala ili protjerala.

Umjesto u osnovnu školu, Derviš se zaputio u izgnanstvo iz kojeg se do kraja života nije vratio.

Pjesničke knjige Mahmuda Derviša prevedene su na sve značajnije svjetske jezike.

Dobitnik je brojnih internacionalnih nagrada, kako u arapskom svijetu, tako i u Rusiji - Lenjinova nagrada za mir, 1983, u Francuskoj -Veliko francusko odličje "Vitez umjetnosti i znanosti", 1993. U Italiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Sjedinjenim Državama, Makedoniji -"Zlatni vijenac Struških večeri poezije", 2007. itd.

Mahmud Derviš, nesumnjivo najveći palestinski pjesnik, jedan je od najvećih i u bogatoj arapskoj tradiciji, koja je svoju duhovnost najuspješnije izrazila upravo u poeziji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније