Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

15. 01. 2024. 15:51 >> 15:51

U JU MUZEJI I GALERIJE PODGORICE

Izložba ikonostasa braće Đinovski

Izložba "TEMPLO - Braća Đinovski i njihovi ikonostasi" na kojoj će biti predstavljen dio stvaralačkog opusa Vasilija, Teofila i Aleksandra Đinovskog biće otvorena u četvrtak, 18. januara u 19 sati, u JU Muzeji i galerije Podgorice. Autor izložbe je Dragan Radović, kustos u JU Muzeji i galerije Podgorice.

Kako navode u najavi izložbe, stvaralački opus braće Đinovski predstavlja svojevrstan fenomen, po svom obimu jedinstven i neponovljiv.

"Teofil (1846-1894), Vasilije (1848-1924) i Aleksandar (1851-1894) Đinovski predstavljaju posljednju generaciju ikonopisaca na prostoru Crne Gore, čija se djela možda ne mogu svrstati u najznačajnije primjere tradicionalne umjetnosti ikonopisa, ali su svakako svojim opusom zaslužili zapaženo mjesto u umjetnosti druge polovine 19. i prvih decenija 20. vijeka. Podgorička porodica Đinovski, na prelazu iz 19. u 20. vijek, bila je jedna od najznačajnijih porodica čiji su članovi kreirali društvani, umjetnički i gradski život u godinama nakon osnivanja Nove (Mirkove) Varoši, na desnoj obali Ribnice, u Podgorici. Potomci učitelja Кrsta Đinovskog iz Galičnika u zapadnoj Makedoniji, Panajot (1841-1886), Teofil 1846-1894), Vasilije (1848-1924) i Aleksandar (1851-1894) od svog oca su naučili i naslijedili umijeće oblikovanja drveta i kamena i sklonost ka umjetničkom izrazu", navode u Muzejima i galerijama Podgorice.

Podsjećaju da je na poziv Vladike Ilariona, braća Đinovski dolaze u Podgoricu 1872. godine. Nastanjuju se u Balšićevoj ulici u Podgorici, na mjestu gdje se danas nalazi hotel "Hilton", gdje su imali više kuća. Trojica braće su radila zajedno, preuzimajući na sebe sve poslove oko obnove i ukrašavanja unutrašnjosti sakralnih objekata. Istim entuzijazmom i predanošću su pristupali poslu oko velikih zadužbina, kao i oko malih seoskih crkava.

Iz pisma koje je Vasilije uputio Mitrofanu Banu saznajemo da je sa svojom braćom od 1864. do 1902. godine izradio 110 ikonostasa.

Organizator izložbe je JU Muzeji i galerije Podgorice.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније