Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

16. 04. 2024. 12:10 >> 12:14
Čitaj mi:

MUZEJI I GALERIJE PODGORICE

Izložba "Gospodin Gall" od četvrtka u Art galeriji

Izložba "Gospodin Gall", umjetnika Srećka Galla biće otvorena u četvrtak 18. aprila u 20 časova, u Art galeriji. Kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti, Ljiljana Karadžić. Stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano dan kasnije, 19. aprila u 13 časova. Kroz izložbu će voditi umjetnik.

Kako navode u saopštenju JU Muzeji i galerije Podgorice, na izložbi biće prezentovan dio bogatog crtačkog opusa Srećka Galla.

"Svoje dugogodišnje iskustvo i zanimljiv život umjetnik je posljednjih godina sažeo i kroz originalni autobiografski strip koji uporedno prati njegov život i ljubav prema umjetničkom izrazu, burna istorijska zbivanja koja su obilježila ne samo njegov život, nego život svih njemu dragih ljudi na prostorima Zagreba, Pariza i Njujorka. Kao poveznice izloženih radova uočavaju se vrcavi duh, izvanredan crtež, smisao za detalj i sugestivan narativ. Bliskost sa obrascima iz istorije umjetnosti s jedne strane, a sa druge, familijarnost sa popularnom kulturom, naročito stripom, čine autorov rad estetičnim i komunikativnim. Vedra, često humorna lakoća sa kojom dočarava događaj, sjećanje, ili anticipira određenu situaciju, samo je lijepi privid koji gledaoca uvlači u priču. Gledalac biva neosjetno zaveden, a potom i suočen sa mnogo dubljim i ozbiljnijim sadržajem koji upućuje na lične tačke životnih preloma koje su formativno odredile umjetnikovu ličnost, ali i na apsurdnu sliku moralno posrnulog savremenog svijeta", navode u saopštenju.

Srećko Gall, umjetnik, ilustrator, karikaturista, rođen je 1947. u Zagrebu. Diplomirao je istoriju umjetnosti i komparativnu književnost u Zagrebu. Studirao je francuski jezik na Sorboni. Nakon nekoliko pariških godina 1974. odlazi u Njujork gdje se nastavlja baviti karikaturama, te ih objavljuje u američkoj dnevnoj i mjesečnoj štampi kao što su "The New York Times", "Penthouse", "Playboy", "Esquire", "Ms.", "Variety" i "Avant-Garde". U Njujorku razvija i nove slikarske tehnike te izlaže na samostalnim i grupnim izložbama. Nakon 50 godina života u New Yorku, nedavno se doselio u Herceg Novi.

Izložba će trajati do 10. maja 2024. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније