Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ R.B. ]

21. 03. 2024. 11:48 >> 11:49

CRNOGORSKA PREMIJERA

Muzička priča "Mali princ" pred prepunom salom KIC-a

Crnogorska premijera muzičke priče “Mali princ” sinoć je upriličena pred prepunom velikom salom KIC-a “Budo Tomović”, te je izazvala oduševljenje mnogobrojne publike među kojom su bili pripadnici svih generacija.

Organizatori ovog događaja bili su Francuski institut Crne Gore i Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” koji su na ovaj način obilježili Međunarodni dan Frankofonije i 80 godina od smrti planetarno poznatog pisca, najčuvenijeg po romanu “Mali princ”, Antoana Sent-Egziperija.

Autor ovog djela je francuski kompozitor, pijanista i dirigent Tjeri Ile, koji je uz violinistkinju Klaru Serna, KIC-ov kamerni orkestar “Creation” i naratore Sogdian i Joana Uresa, predstavio muzičku interpretaciju ovog klasika francuske književnosti.

“Koncert je bio izuzetan, pun emocija i predivne muzike. Izuzetno nam je drago što su nam ponovo u goste došli bračni i muzički par, kompozitor Tjeri Ile, koji je istovremeno i pijanista i dirigent, sa Klarom Serna, koja je fantastična violinistkinja, a ovom prilikom je bila koncert majstor našeg orkestra “Creation” koji formiramo za ovako specifične i specijalne događaje. Zadovoljstvo je bilo da sam mogla da okupim mlade muzičare u ovom orkestru koji su tri dana sarađivali sa francuskim umjetnicima i predstavili djelo Mali princ na izuzetno profesionalan i emotivan način” kazala je urednica muzičkog programa u KIC-u, Maja Popović.

Ova muzička priča ujedno je i nastavak uspješne saradnje KIC-a i bračnog para Ile - Serna koji su se crnogorskoj publici prethodne godine predstavili muzičkom pričom “Mandolina iz Lavova”.

“Osjećamo se kao da se vraćamo porodici, ali smo upoznali i 13 novih prijatelja - mlade muzičare koji su bili u orkestru. Iako je bio veliki izazov raditi na ovako velikom djelu, proces nam je olakšalo to što Sent-Egziperi diverzifikuje jezik sa mnoštvo emocija, humora, slika i boja u svom tekstu. Svirati ovo djelo sa mladim muzičarima je uvijek sjajna emocija, jer novi ljudi upoznaju moju muziku. Riječ je o transmisiji među generacijama što je jako moćno,” istakao je autor djela, Tjeri Ile.

Ovom prilikom se sa novom kvalitetnom muzikom, francuskim jezikom i predivnim odlomcima kultnog “Malog princa” upoznala mnogobrojna mlada publika. U muzičkoj priči su uživali učenici osnovnih škola iz Podgorice “Pavle Rovinski”, “Milorad Musa Burzan”, “Sutjeska” i “Savo Pejanović”, iz muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara”, studenti francuskog jezika sa Univerziteta Donja Gorica…

Publika je kroz ovo muzičko djelo pratila priču o avanturama malog princa koji putuje kroz svemir i susreće različite likove koji mu pomažu da razumije suštinu života, nauči važne lekcije o prijateljstvu, ljubavi i odgovornosti.

“Ovo je bilo prelijepo veče i prelijep Dan frankofonije! Ovo je most između generacija… Mali princ je kultno djelo, njegova poruka je ono što je univerzalno - Uvijek osluškuj i sudi srcem, jer su ključne stvari nevidljive očima. To je samo jedna od moćnih poruka Malog princa,” istakla je violinistkinja Klara Serna koja je i inspirisala muža da napiše muziku po uzoru na francuski književni klasik.

Iako je muzička priča u originalu pisana za klavir i violinu i već 12 godina gostuje u zemljama širom svijeta, ovo je prvi put da je svirana sa kamernim orkestrom crnogorskih mladih muzičara - Creation. Crnogorskoj premijeri u KIC-u su prethodila tri dana ispunjena muzikom i napornim radom uloženim da bi se u tako kratkom roku dobio ovako kvalitetan završni proizvod.

“Iskustvo je sasvim novo, nemamo toliko puno prilika da jedno ovakvo djelo izvodimo u Crnoj Gori. Čini mi se da smo uz sav napor dirigenta i kompozitora i koncert majstorke, uz sve moguće sugestije koje se tiču samog djela, uspjeli da to donesemo na jedan fin način. Svi smo zadovoljni i čini nam se da je koncert bio dosta uspješan,” kazao je violinista orkestra Creation, Dušan Obrenović.

Nakon velikog uspjeha sinoćne izvedbe “Malog princa”, KIC “Budo Tomović” i za naredni period priprema kvalitetan muzički program.

“Muzički program nastavićemo 28. marta kada će u okviru ciklusa “Mladi talenti” nastupiti gitaristkinja Nađa Grdinić, maturantkinja Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić", dobitnica mnogih domaćih i međunarodnih nagrada, tako da nam je veliko zadovoljstvo što ćemo je prvi put predstaviti u KIC-u kao solistu u okviru cjelovečernjeg koncerta,” najavila je urednica muzičkog programa u KIC-u, Maja Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније