Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

O.Zogović

29. 05. 2022. 07:49   >>  07:47 3

TRAVNATO-KAMENA STAZA

Širina pogleda sa Dečića

Početkom ovog mjeseca uvidio sam da sam po malo nepravedno zapostavljao Dečić. Brda u okolini Podgorice bila su u planu najčešće onda kada se nema previše vremena za boravak u prirodi, a ovo koje se izdiže iznad Tuzi došlo je na red ovog mjeseca.

Na Dečić (650 mnv) treba ići prije nego krenu vrućine, a mi smo otišli u zadnji tren. Srećom, na nebu je bilo oblaka koji su nas dobrim dijelom uspona čuvali od sunca.

Staza počinje od željezničke stanice Tuzi, koja je otvorena 2017. godine, kao zajednička stanica Crne Gore i Albanije. Pruga  Podgorica - Skadar danas je funkciji samo za teretne vozove. 

Iako spada u relativno niže vrhove u Crnoj Gori, uspon na Dečić ne treba previše potcijeniti. Staza je dugačka oko 4 kilometra, a savlada se 600 metara nadmorske visine, kao i na večini vrhova u našoj zemlji.

Staza je dobro markirana, mada može da bude malo bolje uređena, posebno u ovo doba godine. Pejzaž čini mnogo kamenja i niske vegetacije i po koje usamljeno drvo upotpuni sliku ovog surovog kraja.

Ne treba puno da se pređe a da se uvidi šta čeka planinare - otvaraju se pogledi na prostrane plantaže i Zetsku ravnicu, u daljini su Rumija i Sutorman, a ispod njih Skadarsko jezero.

Mora se priznati da prija ta širina pogled, kada ispred nije neka planina ili drugo brod, već ravno prostranstvo koje se proteže kilometrima ispred. 

Sa vrha Dečića pruža se dobar pogled na južni dio Prokletija, kanjon Cijevne, Kaženik, Suku, Žijevo, Brotnjik, Lisac, Prekornicu, Garač, Lovćen, Zetsku ravnicu, grad Podgoricu sa okolinom, Vrsutu, Rumiju, Skadarsko jezero sa okolinom, Hum Tuški, itd..

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније