Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

O.Zogović

03. 07. 2022. 11:48 >> 11:46
3

OD SUŠIĆKOG JEZERA DO ŠKRKE

U srcu najslikovitije doline Durmitora

Odlazak na Sušićko jezero i dolinu Škrka na Durmitoru i ovog proljeća bio je pun pogodak. Samo se potvrdilo da je to jedna od najljepših proljećnih šetačkih i paninarskih tura u Crnoj Gori.

Već smo pisali o ljepotama tog dijela Nacionalnog parka Durmitor, a nedavno smo opet prošetali od Sušićkog do škrčkih jezera.

Ovog proljeća nije bilo snijega na Škrki, za razliku od prošle godine, kada je krajem maja Malo škrčko jezero još uvijek bilo okovano ledom, pa smo iskusili pravo proljećno lice najljepše i najslikovitije doline u planinskom masivu Durmitora.

Ali, to je značilo i manje vode u kanjonu rijeke Sušice, ponornice koju smo sreli tek nakon par kilometara šetnje od Sušićkog jezera.

Šuma kroz koju prolazi staza je dragulj Durmitora. S lijeve i desne strane puteljka debela stabla bukve i četinara, a šumskom podu kilometri prekriveni sremušom, biljkom u narodu poznatom i pod nazivom divlji bijeli luk ili medveđi luk. Po narodnom vjerovanju sremuš je prva stvar koju medvjed pojede kad se probudi poslije dugog zimskog sna, pa smo bili obazrivi, ali i potajno se nadali da ćemo ga sresti. 

Zvuk vodopada Skakala označava da je izlazak iz šume blizu, a brzo nas je dočekao veličanstven prizor slapova vode koji dopiru iz platoa Škrke. Nakon prolaska staze između dva vodopada, našli smo se mešu gotrostasima Durmitora - njegovih najviših vrhova Bobotovog kuka, bezimenog vrha, Đevojke, Prutaša, Planinice...

U srcu Škrke nalazi se planinarski dom, odlično mjesto za odmor i uživanje u očaravajućem pogledu na durmitorske vrleti, ali, nažalost, u lošem je stanju i primjetno je da niko ne vodi računa o njemu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније