Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

29. 09. 2020. 19:40   >>  19:41

NA CETINJU

Modno-umjetnički događaj Zlatovez vjekova u četvrtak

Na Dvorskom trgu na Cetinju, 01.10. u 19h, Prijetonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje organizuju modno-umjetnički događaj “Zlatovez vjekova”, povodom obilježavanja 110 godina od obnove kraljevine Crne Gore.

 

Ovim autorskim projektom istoričarke umjetnosti i modne dizajnerke dr Anastazije Miranović, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje će zvanično i okončati tradicionalnu manifestaciju „Ljeto u Prijestonici“.

Nakon umjetničko-modnog projketa “Eros, krv i svetost”, Dimitrija Popovića i Anastazije Miranović, kao i premijere Anastazijine kolekcije “Bihorski ćilim” u Lipskoj pećini, “Zlatovez vjekova” predstavlja nastavak uspješne saradnje Turisitčke organizacije Prijestonice Cetinje i poznate crnogorske istoričarke umjetnosti i modne kreatorke.

Namjensku kolekciju „Zaltovez vjekova“ rađenu povodom obilježavanja 110 godina od obnove crnogorske kraljevine, čini 20 modela u raznobojnom, pamučnom plišu sa bogatom dekoracijom ručnog veza. Vještina izrade crnogorskog zlatoveza, dominantno zastupljenog na crnogorskim nošnjama, zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore. Višemjesečni ručni rad na zlatovezu, po Anastazijinim nacrtima djelo je NVO „Niti od zlata“ iz Bijelog Polja. Kreatorka, kao više puta do sada, želi skrenuti pažnju na ovu tradicionalnu vještinu i pokazati da njegova upotreba može biti primjenjena i na savremenim odjevnim komadima. Modeli bojom i krojem prate savremene modne trendove kojima ekskluzivnost naglašava ukras u vezu, a osim zlatnog, kao najzastupljenijeg, prisutan je i u srebrnom i raznobojnom koncu.

Anastazijini inovativni, kreativni iskoraci potaknuti su tradicijom u njenom najblistavijem iskazu, što crnogorski zlatovez svakako predstavlja, dokazujući da je Crna Gora uvijek bila Evropa, i da je esencijalne značenjske vrijednosti sačuvala u svom raznolikom etnografskom nasljeđu. U svojim kolekcijama uvijek kontekstuira kulturnu baštinu, crnogorsku istoriju, umjetnost i modu, pa ne čudi što je Miranović u ovom značajnom jubiljeju po crnogorsku državu i identitet, baš kao i prije 10 godina, kada se proslavljalo 100 godina od obnove kraljevine, pronašla inspirativno ishodište za svoju umjetničko-modnu priču.

Anastazija Miranović ne radi sezonske, već umjetničke, unikatne kolekcije i u Crnoj Gori ne pojavljuje se na kolektivnim revijskim ekspozicijama, osim modne agencije Fabrika. Njene, samostalne revijske ekspozicije su multidisiplinarni i mulimedijalni umjetnički performansi, uz učešće umjetnika različitih profila – muzičara instrumentalista, vokalnih solista, horova, glumaca, a ovoga puta sinergijska kopča je baletska umjetnost, u izvođenju AcroDui Balleta baletskog dua, kojeg čine Elena Petričenko i Segej Čumakov, profesori Baletske škole “Princeza Ksenija”.

Modni studio „Da Qui“ iz Tivta i „Acro DuoBallet“ zaduženi su za muziku i koreografiju, manekneke Modna agencija Fabrika i Da Qui.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније