Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

19. 06. 2013. 10:07 >> 10:07

IZUM

VIDEO: Najopasniji bicikl na svijetu

Britanski pronalazač Kolin Furc (32) napravio je vjerovatno najopasniji bicikl, koji može da juri i do 80 km/h. Vlasnik tri Ginisova rekorda, modifikovao je stari bicikl prijateljeve majke pa ga produžio kako bi vozač bio na sigurnoj udaljenosti od vrućine mlaznog motora.

 

"Na brzinama do 55 km/h prilično je prijatan za vožnju, ali kasnije sve počinje da se trese pa ga je nevjerovatno teško kontrolisati. Kao da ima sopstveni mozak", rekao je Furc.

Ali, ni on ni njegovi pomoćnici ne nose kacige ni zaštitnu odjeću.

Na razvoju bicikla radio je četiri mjeseca, prije nego što ga je testirao na lokalnoj pisti. Ugradili su pulsirajući mlazni motor, koji je Šveđanin Martin Viberg patentirao još početkom 20. vijeka.

Njemački naučnik Pol Šmidt je napravio određene izmjene ranijih patenata i uz podršku njemačkog vazduhoplovstva 1933. projektovao operativni pulsirajući mlazni motor. Na temelju tog projekta napravljen je motor AS-014 koji je integrisan u bombu V-1. Ovo je vrsta motora u kojem se sagorijevanje odvija u pulsevima.

Furcov opasni bicikl nije prvi takve vrste. Rumunski naučnik Raul Oaida tri godine je radio na svom biciklu koji je testirao u januaru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније