Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92.net ]

02. 01. 2021. 11:17 >> 11:16
1

VELIKA BRITANIJA

Novi mineral iskopan u stijeni

Naučnici su otkrili novu vrstu minerala u stijeni koja je iskopana u rudniku u Kornvolu, u Velikoj Britaniji, prije 220 godina.

Mineral tamno zelene boje, nazvan "Kernovajt" po drevnoj kornvoslkoj riječi koja označava ime tog okruga u Engleskoj, otkrio je tim naučnika iz londonskog prirodnjačkog muzeja na čelu sa Majkom Remzijem.

Remzi je rekao da je prije više od 100 godina otkrivanje novih minerala bila česta pojava u Kornvolu, kada su u tom okrugu mnogi rudnici još uvijek bili aktivni, prenosi Skaj njuz.

Stijena u kojoj su naučnici otkrili "Kernovajt" bila je od 1964. godine dio muzejske zbirke, ali se prvobitno smatralo da se u njoj nalazi "Lirokonit" – rijedak plavo-zeleni mineral otkriven i na drugim lokacijama u Kornvolu, ali i u nekoliko evropskih zemalja.

Stijena je iskopana iz rudnika "Vil Gorland" u kornvolskom selu Sent Dej.

Taj rudnik je bio aktivan od 1790. do 1909. godine, a sada je na tom mijestu izgrađen stambeni kompleks.

Skaj njuz navodi da su, prema poznatim podacima, pronađeni "Kernovajt" i još jedan primjerak u privatnoj kolekciji jedini uzorci tog minerala na svijetu.

"Nema ničega više. To je ugašen lokalitet, ne možemo više tamo da se vratimo. Ono što imamo jeste neka vrsta male vremenske kapsule", rekao je Ramzi.

Stotinama godina naučnici su smatrali da su zeleni kristali varijacije "Lirokonita", ali je tim na čelu sa Remzijem dokazao da "Kernovajt" ima drugačiju hemijsku strukturu i da zato može biti klasifikovan kao novi mineral.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније