Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

М.М.Љ. [ Kliks ]

03. 10. 2022. 20:42 >> 20:48

OPTIMUS

Ilon Mask predstavio humanoidnog robota

Američki milijarder Ilon Mask predstavio je najnoviji prototip humanoidnog robota koji je razvila njegova kompanija Tesla.

Riječ je o robotu nazvanom Optimus koji je predstavljen na događaju u Silikonskoj dolini, gdje je pozdravio prisutnu publiku. Mask je kazao da je robot još u fazi razvoja, ali da bi mogao biti u prodaji za nekoliko godina.

Teslini roboti za masovno tržište će biti testirani tako što će obavljati različite poslove u postrojenju za proizvodnju električnih automobila.

Publici je prikazan i video koji prikazuje kako Optimus obavlja različite jednostavne zadatke poput zalivanja biljaka, nošenja kutija i podizanja metalnih šipki. Mask je rekao da će se roboti masovno proizvoditi te da će koštati manje od 20.000 dolara. Prodaja bi trebalo da počne za tri do pet godina.

"Zaista je ključno transformisati civilizaciju", kazao je Mask.

Investitori i finansijski analitičari skeptično gledaju na Teslinu odluku o bavljenju robotikom te su savjetovali kompaniji da se fokusira na projekte bliže njenom ključnom biznisu, a to su električni autmobili. No, Mask je rekao da želi da riješi jedan od najvećih problema vještačke inteligencije kako bi napravio mašinu koja može zamijeniti čovjeka. On je ranije upozorio da je AI prijetnja čovječanstvu, no sada kaže da želi tranziciju u društvo u kojem će roboti obavljati poslove, a ljudi ubirati plodove. Takvu budućnost smatra sigurnom.

"Uvijek smo pažljivi i ne želimo ići putem Terminatora", kazao je on praveći poređenje s kiborgom ubicom iz poznatih filmova.

Dodao je da Tesla vodi računa o sigurnosti, a jedan od načina je dugme za prekid rada s kojim se ne može manipulisati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније