Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Ч.Ј. [ RTS ]

30. 11. 2022. 09:08   >>  09:11

"ROLS ROJS" I "IZI DžET"

Uspješno testiran motor na vodonik za avione

„Rols-Rojs“ i „Izi džet“ udružili su snage kako bi testirali da li bi avioni na vodonik jednog dana mogli da protjeraju zagađenje iz avijacije.

Britanski proizvođač luksuznih vozila i motora „Rols-Rojs“ i evropski avio-prevoznik „Izi džet“ objavili su da su uspješno testirali mlazni motor na vodonik – tehnologiju za koju se kompanije nadaju da bi mogla da pomogne u uklanjanju emisije gasova staklene bašte iz avijacije.

Test sproveden na zemlji označava „prvu svjetsku vožnju modernog avio-motora na vodonik“, navodi se u saopštenju „Rols-Rojsa“.

Vazduhoplovstvo se smatra jednom od najtežih industrija za smanjenje zagađenja jer je mnogo teže napraviti električne avione nego električna vozila. Baterije koje se pune obnovljivom solarnom energijom i energijom vjetra su i dalje previše glomazne za duge letove.

Dakle, avio-kompanije i proizvođači aviona rade na razvoju aviona koji mogu da koriste čistija goriva poput vodonika, koji pri sagorijevanju proizvodi vodenu paru umjesto ugljen-dioksida.

Za testiranje na zemlji, sprovedeno u Velikoj Britaniji, dve kompanije koristile su konvertovani avionski motor "Rolls-Royce AE 2100-A". Evropski centar za energiju dobijenu iz mora (European Marine Energy Centre) proizveo je gorivo za test na Orknejskim ostrvim. Budući da je potreban vodonik napravljen korišćenjem energije vetra i plime, naziva se zeleni vodonik.

I „Rols-Rojs“ i „Izi džet“ preuzeli su obavezu da kao kompanije smanje svoje emisije gasova sa efektom staklene bašte i zbog toga istražuju načine da iskoriste ekološki vodonik kako bi postigli klimatske ciljeve.

Međutim, za sada, zelenog vodonika nema mnogo i izuzetno je skup za proizvodnju. Neke vlade, uključujući Bajdenovu administraciju, počele su da ulažu velika sredstva u proizvodnju većih količina.

Dok se zeleni vodonik proizvodi iz obnovljivih izvora energije, u proizvodnji vodonika i dalje se mahom koristi gas.

To je problematično kada je u pitanju definisanje vodonika kao čistog goriva – ono je zaista čisto koliko i izvor energije koji se koristi za njegovu proizvodnju. Ako se gas koristi za proizvodnju vodonika, tokom procesa dolazi do emisije ugljen-dioksida koji grije planetu.

„Rols-Rojs“, vodeći snabdjevač komercijalne avijacije motorima, ima više od 400 avio-kompanija među svojim kupcima.

Najmanje još dva kupaca – „Boing" i „Erbas" – takođe istražuju vodonik kao čisto gorivo za vazduhoplovstvo.

Ovaj, prvi zemaljski test može se gledati kao uspjeh, ali ipak ima još toliko toga što treba da se uradi prije nego što stignemo do redovnih letova na vodonik.

„Rols-Rojs“ i „Izi džet“ planiraju još testiranja na zemlji prije nego što pređu u fazu test letova, navodi se u saopštenju „Rols-Rojsa“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније