Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

klix.ba [ R.B. ]

27. 12. 2022. 15:48 >> 15:44
1

SLIČNOSTI SA ZEMLjOM

NASA pokazala kako izgleda zima na Marsu

Američka svemirska agencija NASA prezentovala je kako izgleda zima na Marsu. Tokom svojih brojnih misija je otkrila ledene karakteristike Crvene planete i koliko ona zapravo ponekad liči na Zemlju.

Tokom zime temperatura na Marsu pada ispod nule, a najniža temperatura vlada na njegovim polovima gdje se spušta do čak 123 stepena. Međutim, nijedna regija nema posebno debeo sniježni pokrivač.

Sniježne padavine na Marsu nije moguće posmatrati direktno zbog izazova koje predstavlja rad u izuzetno hladnoj i tankoj atmosferi, no zahvaljujući specijalizovanim instrumentima, naučnici su potvrdili postojanje snježnih padavina na Crvenoj planeti.

NASA je 2008. godine poslala lernder Phoenix na udaljenost od 1.500 kilometara od sjevernog pola Marsa odakle je pomoću laserskog instrumenta otkrila da snijeg pada na površinu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније