Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

М.М.Љ. [ Klix.ba ]

31. 01. 2023. 23:04 >> 22:59
1

MOŽE BITI VIDLjIVA

Zelena kometa će proletjeti pored Zemlje prvi put nakon 50.000 godina

Rijetka Zelena kometa koja kruži oko Sunca svakih 50.000 godina uskoro će proletjeti pored naše planete.

Do 1. februara, kometa C/2022 E3 (ZTF) će se najbliže približiti Zemlji, a njena pozicija na nebu je takva da su Kanađani na idealnom mjestu da je primijete.

Kometa kruži oko Sunca samo jednom u 50.000 godina, a obišla je oko Sunca 12. januara, a sada se kreće prema Zemlji na izlasku iz Sunčevog sistema. Zbog prirode svoje orbite, možda više nikada neće posjetiti unutrašnjost Sunčevog sistema, što znači da bi ovo mogla biti posljednja prilika čovječanstva da ugleda ovaj komet.

"Trenutno je nemoguće da bi se kometa mogla vidjeti golim okom", rekao je Paul Vigert, profesor na odsjeku za fiziku i astronomiju na Univerzitetu Western u Londonu. Međutim, rekao je da će “postati svjetlija kako bude prilazila kraju januara” i da bi moglo biti vidljivo golim okom ako je nebo vedro i nema mnogo svjetlosnog zagađenja u vašem području.

Smatra se da C/2022 E3 (ZTF) dolazi iz Oortovog oblaka, područja oko vanjskog Sunčevog sistema za koje se smatra da sadrži milijarde kometa koji su uglavnom u stabilnoj orbiti oko Sunca.

Svakako vrijedi potruditi se, izaći vani i potražiti kometu, pogotovo ako možete doći do nekog mračnog mjesta sa što manje svjetlosnog zagađenja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније