Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Ч.Ј. [ Index.hr ]

02. 02. 2023. 08:30   >>  08:25

ROĐENE POČETKOM GODINE

Kina tvrdi da je uspješno klonirala tri "superkrave"

Kineski mediji navode da su naučnici iz te zemlje uspješno klonirali tri "superkrave" koje mogu proizvesti neuobičajeno veliku količinu mlijeka.

Državni Ningxia Daily je saopštio kako su stručnjaci sa Sjeverozapadnog univerziteta za poljoprivrednu i šumarsku nauku i tehnologiju klonirali Holstein-frizijsku pasminu krave koja potiče iz Holandije.

Te krave mogu proizvesti 18 tona mlijeka godišnje, odnosno 100 tona mlijeka tokom života; što je gotovo 1,7 puta više od količine mlijeka koju je u 2021. dala prosječna krava u Sjedinjenim Državama.

Ningxia Daily piše kako su klonirane životinje rođene početkom ove godine. Prvo od kloniranih teladi rođeno je 30. decembra carskim rezom zbog svoje relativno velike veličine od 56,7 kilograma.

"Kloniranje superkrava je veliki korak naprijed"

Naučnici su napravili 120 kloniranih embriona od stanica visokoproduktivnih krava i stavili ih u surogat krave. Jin Japing, naučnik koji je vodio projekt, kazao je kako je kloniranje "superkrava" veliki korak naprijed jer omogućava Kini uzgoj najboljih pasmina "na ekonomski održiv način", piše CNN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније