Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ M.M.Lj. ]

28. 03. 2023. 10:10 >> 10:10

POSMATRAJTE FENOMEN

Pet planeta će ove sedmice na nebu imati svoju paradu

Ljubitelji astronomije ove sedmice na nebu će moći da vide rijedak fenomen u kojem će glavnu ulogu imati pet planeta.

Naime, Merkur, Jupiter, Venera, Uran i Mars će iz perspektive Zemlje biti vidljivi kao savršeno poravnati u neobičnom rasporedu koji se javlja samo u vrlo rijetkim slučajevima, piše Klix.ba.

"Ovog puta spektaklu neba možete se diviti čak i golim okom zahvaljujući položaju Sunca koje će obasjati nebeska tijela, posebno u utorak veče", naveli su naučnici.

Italijanski astrofizičar Đanluka Masi objasnio je za medije u ovoj državi posebnost ovakvog fenomena.

"Omogućiće nam da se divimo Jupiteru, Veneri i Marsu, uopšteno jasno vidljivim planetama kojima će se pridružiti Uran. Saturn i Neptun, jedini koji nedostaju 'nebeskoj paradi' možda će biti vidljivi tek u zoru u utorak, ali ne u usklađenom rasporedu u odnosu na ostale", rekao je on.

Astronom NASA-e Bil Kuk objasnio je kako će se planete u ovom rasporedu najbolje vidjeti u utorak i to odmah nakon zalaska sunca.

"Raspored pet planeta moći će se vidjeti sa bilo kojeg mjesta na Zemlji, sve dok imate čisto nebo i pogled na zapad. To je ljepota ovih planetarnih poravnanja. Nije nam za to potrebno mnogo. Ako volite da gledate planete, imaćete rijetku priliku da vidite Uran koji obično nije vidljiv. Obratite pažnju na njegov zeleni sjaj tik iznad Venere", rekao je astronom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније