Наука и технологија

А.М.

30. 03. 2023. 17:09   >>  17:09

БРИТАНСКИ АСТРОНОМИ

Научници открили црну рупу 30 милијарди пута већу од масе Сунца

Британски астрономи открили су огромну црну рупу која је око 30 милијарди пута вецћа од масе Сунца.

Научници са Универзитета Дурам рекли су да је црна рупа једна од највец́их икада откривених.

Тим је своје налазе, објављене у стручном часопису Монтхлy Нотицес оф тхе Роyал Астрономицал Социетy, описао као „изузетно узбудљиве“.

„Ова конкретна црна рупа, која је отприлике 30 милијарди пута вец́а од масе нашег Сунца, једна је од највец́их икада откривених“, рекао је главни аутор др Џејмс Најтингејл са Одељења за физику Универзитета у Дараму.

Супермасивне црне рупе су најмасивнији објекти у свемиру, чија је маса између 10 и 40 милијарди пута вец́а од масе Сунца.

Астрономи вјерују да се могу нац́и у центру свих великих галаксија попут Млијечног пута.

Ултрамасивне црне рупе су ријетке, а њихово поријекло је нејасно. Неки вјерују да су настале екстремним спајањем масивних галаксија прије милијарди година када је универзум још био млад.

Научници су користили ефекат гравитационог сочива да открију црну рупу, област у којој је гравитациона сила толико јака да чак ни свјетлост не може да побјегне.

Затим су користили симулације суперкомпјутера на Универзитету Дурам и слике које је направио свемирски телескоп Хуббле како би потврдили његову величину.

Рекли су да је ово прва црна рупа откривена коришц́ењем гравитационог сочива.

„Вец́ина највец́их црних рупа за које знамо је у активном стању, гдје се материја увучена у близину црне рупе загријева и ослобађа енергију у облику свјетлости, рендгенских зрака и другог зрачења“, рекао је Најтингејл.

Међутим, како каже, гравитационо сочиво омогуц́ава проучавање неактивних црних рупа, нешто што тренутно није могуц́е у удаљеним галаксијама.

„Овај приступ би нам могао омогуц́ити да откријемо још много црних рупа изван нашег локалног универзума и откријемо како су ови егзотични објекти даље еволуирали у космичком времену“, рекао је он.

Научници су рекли да њихов рад отвара „узбудљиву могуц́ност“ да астрономи открију више ултрамасивних црних рупа него што се раније мислило.

Пратите нас на

Најновије