Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Т.Г. [ RTS ]

21. 04. 2023. 17:58 >> 17:58
2

UMJESTO JEDNE GLAVNE

NASA planira mrežu baza na Mjesecu

Umjesto najavljene gradnje jedne glavne baze na Mjesecu, Nasa bi mogla da napravi čitavu mrežu postrojenja na Mjesecu za svoje predstojeće misije programa „Artemis“, piše specijalizovani portal Space.

Tokom konferencije za medije, Nasin čelnik za razvoj istraživačkih sistema Džim Fri rekao je da je za sada teško reći da li će jedna baza na Mjesecu biti dovoljna, jer ako se promaši termin za lansiranje moraće da se čeka mjesec dana da bi mogli ponovo da slete na tu lokaciju.

Nasini planovi za bazu na Mjesečevom južnom polu prvi put su otkriveni 2020. godine, a Američka agencija za istraživanje svemira planira da ponovo pošalje ljude na Zemljin satelit posle 2025. godine u misiji „Artemis 3“. Osim toga, šef Nase Bil Nelson je prije nekoliko mjeseci rekao da strahuje od toga da bi Kinezi mogli da prvi izgrade bazu na Mjesecu. 

Naredne misije „Artemis“ programa radiće na oformljavanju stalne ljudske kolonije na Mjesecu koja će služiti kao odskočna daska za istraživanje Marsa i drugih djelova Sunčevog sistema.

Sada, međutim, NASA planira da proširi svoje planove u saradnji sa drugim partnerima kako bi uspostavila mrežu baza.

Fri je zbog toga objasnio da Nasa analizira potencijale gradnje više baza i kampova na Mjesecu u saradnji sa Evropskom agencijom za istraživanje svemira.

Jedna od ključnih prednosti jeste da bi više baza pomoglo u slučaju nepredviđenih okolnosti ukoliko nešto pođe po zlu i da bi baze mogle međusobno da se pomažu, ali i da će to povećati naučni potencijal.

„Zato bismo mogli da imamo nekoliko lokacija koje bi sarađivale i povećale naučni potencijal“, kaže Fri.

NASA i agencije za istraživanje svemira drugih država, poput Kine i Rusije, planiraju ispitivanje južnog pola zbog činjenice da sadrži velike količine zaleđene vode. Međutim, biće potrebno dosta vremena dok baze budu formirane.

„Vjerovatno će to doći sa kasnijim lansiranjima, poput sedme, osme i devete Artemis misije, tokom kojih namjeravamo da se uspostavi stalna baza na površini“, objasnio je Fri.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније