Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Boris Lukačević/Meridijani/TVCG

25. 04. 2024. 09:10 >> 09:12
Čitaj mi:

NAMIJENJEN "ZILENIJALCIMA"

"Dosadni telefon" za digitalnu detoksikaciju

Nedavno je u Milanu održana žurka na kojoj su Hajneken i kustosi brenda „Bodega“ predstavili svoju zajedničku kreaciju - ''Dosadni telefon'' namijenjen Zilenijalcima (Generaciji Zet i Milenijalcima) kako bi im pomogli da otkriju da im je društveni život bogatiji kada im je telefon siromašniji.

Prema istraživanju koje je sproveo Hejneken, 90% “Zilenijalaca” priznaje da skrolovanje na telefonu vide kao spas dok se druže sa porodicom i prijateljima, ali 32% je ipak reklo da bi voljeli da ponekad isključe svoje telefone tokom noćnog izlaska.

I zato je tu “Dosadni telefon”. Ima osnovne funkcije, ali nema internet. Možete pozvati nekoga i možete poslati nekoliko poruka. Možete čak i da igrate zmiju, ali samo nekoliko sekundi, a onda vas telefon pušta da pobijedite jer morate da se vratite društvenom životu.

Stotine “Zilenijalaca” uživalo je u 'oflajn noći' na Milanskoj nedjelji dizajna, vodećem svjetskom festivalu za dizajn i inovacije.

Dosadni telefon dizajniran je pod nadzorom suosnivača brenda “Bodega”.

“Pozabavili smo se problemom koji je gotovo sveprisutan, a to je digitalno preopterećenje. Možda možemo da povratimo dio svog društvenog života tako što ćemo se manje družiti s telefonom”, kaže Oliver Mak, suosnivač brenda “Bodega”.

Prozirno kućište telefona i holografske naljepnice crpe inspiraciju iz ljubavi generacije Zet prema takozvanoj “Nju-tro” modi i dizajnu koji spaja trendove modernog i retro doba i zato “dosadni telefon” podsjeća na one iz ranih 2000-ih.

Pošto su moderne stvari uklonjene, telefon ne može da se koristi za društvene medije, niti ima druge aplikacije koje odvraćaju pažnju od druženja. Ali zato mu baterija u “stand by” modu traje nedjelju dana i omogućava i do 20 sati razgovora.

Inspiracija ove kampanje je digitalna detoksikacija, budući da nedavno sprovedeno istraživanje sugeriše da 62% Zilenijalaca priznaje da provjerava društvene mreže dok se druži, dok više od trećine ili 36% priznaje da tokom izlaska provjerava poslovne mejlove.

Njih 30% je takođe otkrilo da tajno igra igrice tokom druženja sa porodicom i prijateljima.

Međutim, ohrabruje podatak da je svaki peti, odnosno 22% Zilenijalaca, reklo da isključuje telefon ili ga ostavlja kod kuće uoči izlaska, a još dva od tih pet, odnosno 38%, kaže da bi tu opciju razmotrili.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније