Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ AP, Objavila: P.B. ]

30. 03. 2018. 23:52 >> 23:46

NA OBALI SLONOVAČE

Proizvođači čokolade u borbi za zaštitu šuma

Najpopularnija poslastica na svijetu je čokolada i dok ljubitelji svakodnevno uživaju u njenom ukusu, ekolozi upozoravaju da bismo trebali da razmislimo o porijeklu kakaoa i uništavanju prašuma radi njegove proizvodnje.

Trgovci koji prodaju kakao kompanijama među kojima su "Mars", "Nestle" i "Herši" kupuju ga sa nelegalnih plantaža u zaštićenim oblastima Obale Slonovače i Gane, gdje su površine pod prašumama smanjene više od 80 odsto od 1960.godine. 

Obala Slonovače najbrže među afričkim zemljama gubi šumske površine.

Trenutno je manje od četiri odsto zemlje pod prašumom, a nekada je bila četvrtina.

Sve veća potražnja za čokoladom znači da, ako ništa ne bude preduzeto, do 2030. više neće biti šume na Obali Slonovače, navodi ekološka organizacija "Moćna Zemlja" koja je istraživala krčenje šuma zbog kakaoa.

Borci za zaštitu životne sredine iz tih zemalja sprovode kampanju kako bi spriječili krčenje prašuma za ilegalno uzgajanje kakaoa.

Vlade Obale Slonovače i Gane prošle godine su obećale i potpisale sporazum sa vodećim proizvođačima čokolade kojim su se obavezale da će raditi na zaustavljanju uništavanja i obnavljanja šumskih oblasti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније