Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, objavila B.B. ]

15. 01. 2020. 09:16 >> 09:18

IZ ERBASOVE FABRIKE

Poletio Beluga XL, nova verzija aviona u obliku kita

Jedan od najiščekivanijih i najzanimljivijih aviona na svijetu, Erbasov Beluga XL, počeo je sa prvim operativnim letovima.

Kako piše CNN, operacije su počele 9. januara 2020. čime Beluga XL postaje jedan od najvećih "zvjeri u zraku", u vrijeme laganog odlaska slavnih Airbus A380 i Boeing 747.

Iako avion nije namijenjen običnom komercijalnom putovanju, on će imati značajnu ulogu u transportu velikih djelova aviona koji će tek biti građeni i koji će igrati značajnu ulogu u transportu putnika u budućnosti, piše portal Klix.ba.

Glavna uloga Beluge XL biće prenošenje velikih djelova Erbasovih komercijalnih aviona iz mjesta proizvodnje do lokacija za "sastavljanje" u Tuluzu, Hamburgu i kineskom Tjencinu.

Beluga XL je izgrađen u šest primjeraka i bazirana na Airbusu A330, uz "naduvavanje" trupa i spuštanje pilotske kabine.

Nasljednik je originalne "beluge" koja je bila u funkciji od 1995. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније