Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

14. 12. 2020. 08:37 >> 08:37

JEDINO NA SVIJETU

Ostrvo na kom nijesu čuli za virus korona

Ekipa naučnika otputovala je na Kure u februaru ove godine, a u trenutku kada su vratili, tj. osam mjeseci kasnije, šokirali su se stanjem u kom su zatekli svijet.

Atol Kure u Tihom okeanu u sklopu Sjeverozapadnih havajskih ostrva mogao bi biti posljednje mjesto na svijetu koje je "čulo" za pandemiju koronavirusa.

Riječ je o rezervatu za životinje kojim upravlja Odsjek za zemlju i prirodne resurse države Havaji, a koji je dom za stotine morskih ptica i foka. Na ostrvu ne živi nijedan čovek, pa uprava svake godine šalje timove volontera i stručnjaka da provere stanje stvari.

Njihov je zadatak briga o ugroženim životinjama, ali i uklanjanje agresivnih biljnih vrsta koje ugrožavaju ekosistem, navodi Pun kufer.

Četvoročlana ekipa istraživača na Kureu nije imala pristup televiziji niti mobilni signal. Pristup internetu bio je izuzetno ograničen, a mogli su da ga koriste samo kako bi čitali najneophodnije poruke koje su dobijali preko mejla od prijatelja i porodice.

Naravno, tokom osmomesečnog boravka čuli su za koronavirus, ali nisu mogli da znaju koliko je taj virus uticao na cijeli svijet. Posebno jer su naučnici po ostrvu hodali bez maski ili bez potrebe za distancom.

"Između bolesti poput SARS-a i svinjskog gripa, mislio sam ovo je samo sljedeća stvar u nizu. Ništa veliko. Mislio sam da će sve proći do trenutka kad se vratimo kući", izjavio je član ekipe Metju Batšek za CNN.

Pogriješio je.

Iako se tim radovao povratku u civilizaciju i svežoj hrani, šokirali su se novim normalnim, karantinom, nošenjem maski i drugim mjerama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније