Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

14. 11. 2013. 10:20 >> 10:30

PARK PREDATORA

Njihovi kućni ljubimci su lavovi i tigrovi

Farma “Lobis”, u vlasništvu Anel Snajman, nalazi se na idiličnom parčetu zemlje obraslom travom i drvećem, odmah iza ograđenog prostora u kome žive lavovi, karakali, servali i jedan odrasli leopard. U njihovoj neposrednoj blizini, a ipak nedostupni divljim mačkama, igraju se jedan mungos, vragolasti merkati, jazavičari i veliki mastif Dizel. Na ulazu na farmu je tabla na kojoj piše “Park predatora”.

 

Čim uđete u kuću usred divljine Južne Afrike koju Anel dijeli sa svojim dečkom Šonom Veberom postaje vam jasno da ona ne pripadaisključivo njima. Namještaj je izgreban, svuda naokolo su posude za životinjsku hranu, a pored kreveta se valjaju mladunci lava i leoparda. Najmanje četiri životinje prespavaju noć u kući.

Turističku farmu “Lobis” - jedan od bezbrojnih životinjskih parkova niklih u Južnoj Africi zbog velikog interesovanja turista za divlji svijet, Anel je otvorila prije tri godine. Grupe đaka i turisti koji dolaze da prespavaju na farmi ovdje mogu da maze mladunčad i manje divlje mačke.

Desetomjesečna bijela lavica Vati teška je 60 kilograma i ima zube oštre kao žilet. Anel je povremeno pušta iz ograđenog prostora da bi je mazila i hranila. Vati se u kući ponaša kao domaća mačka, skače po kuhinjskim elementima i glasno izražava nezadovoljstvo kada joj uzmu flašicu.

 

„Kod nas dolaze ljudi koji nemaju priliku da borave u divljini i vide laviće iz neposredne blizine. Dolaze mladi kojima se pruža šansa da im se približe i to im mnogo znači“, objašnjava Šon Veber.

Stručnjaci za zaštitu prirode, međutim, smatraju da mali parkovi poput ovoga ne doprinose naročito očuvanju životinjskog svijeta. Oni ističu da lavovi i druge mačke odgajane u zatočeništvu nikada neće moći da se snađu u divljini.

„Nikada nećete moći da ih naučite da postanu efikasni kao divlje životinje - kaže Luk Hanter, predsjednik globalne organizacije za zaštitu divljih mačaka “Pantera” i dodaje da vlasnici ovakvih parkova prije svega žele da zarade na životinjama.

U Južnoj Africi ima osam puta više lavova u zatočeništvu nego u divljini. Njihovo prirodno životno okruženje smanjilo se usljed povećanja ljudske populacije, tako da danas gotovo da i nema prostora za puštanje lavova u divljinu.

Hanter se slaže da životinje iz parka u Anel vide majku koja brine o njima, ali upozorava da u njima i dalje živi predatorski instinkt.

„Velike mačke su zaista opasne životinje. Evolucija lavova do izuzetno prilagodljivog ubice trajala je milion godina ili više i oni zaista nijesu pogodni da budu kućni ljubimci“,  upozorava on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније