Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

klix.ba [ R.B. ]

14. 09. 2021. 16:45 >> 16:45

8.5000 PTICA U GRADU

Beč je evropska prijestonica djetlića

Organizacija za zaštitu ptica "BirdLife Austria" i sektor za zaštitu životne sredine Grada Beča objavili su rezultate popisa djetlića i vrabaca u austrijskoj prijestonici. U popisu je učestvovalo 1.280 građana i zabilježeno je 8.500 ptica.

Tokom prebrojavanja djetlića i vrabaca sačinjeno je 1.927 izvještaja. U gotovo 1.457 izvještaja glavnu ulogu igraju djetlići. Veliki djetlić je najčešća vrsta i u poređenju sa kolegama najdublje prodire do samog centra grada.

Nalazi se u svim bečkim parkovima i može se primijetiti u dvorištima oivičenim drvećem. Pored njega zastupljeni su i Zelena žuna, Crna žuna, Crvenoglavi djetlić i Planinski djetlić.

"U sklopu projekta otkriveno je devet od deset evropskih vrsta djetlića u Beču, što potvrđuje reputaciju Beča kao tajne 'prijestonice djetlića' u Evropi!", izjavila je Eva Karner-Ranner u ime BirdLife Austria.

Haussperling ili Obični vrabac zastupljen je u 73 odsto izvještaja o vrapcima. Njega slijedi Feldsperling ili Poljski vrabac. Ispostavilo se da tri četvrtine svih vrabaca boravi u grmlju, samo ih je vrlo malo pronađeno na drveću (deset odsto).

Pored toga vrapci se skrivaju i u pukotinama starih zgrada.

"Ovaj popis pokazuje koliko su i mala zelena skrovišta u urbanoj sredini značajna za opstanak ptica", smatra voditelj projekta Džozef Mikocki iz odjela za zaštitu životne sredine Grada Beča.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније