Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

P.R. [ Beta ]

02. 02. 2022. 13:36 >> 13:38

ABC TV

Suspendovana Godlberg poslije izjave o Holokaustu

Američka televizija ABC suspendovala je na dvije nedjelje glumicu Vupi Goldberg iz emisije u kojoj je jedna od voditeljki, poslije njene izjave da Holokaust "nije u vezi s rasom" i da je "ljudska nečovjesnost prema drugim ljudima".

Ona se u ponedjeljak izvinila zbog izjave koju je dala dok je pokušavala da brani roman o Holokaustu "Maus" koji je nedavno jedan školski odbor na jugoistoku SAD zabranio u školskom programu.

Međutim, predsjednica ABC-ija Kim Godvin je ocijenila juče da to nije dovoljno i odlučila da suspenduje voditeljku popularne emisije "Pogled" (The View).

"Suspendujem Vupi Goldberg na dvije nedjelje poslije njenih neprikladnih izjava, a odluka stupa odmah na snagu", navela je Goldvin u saopštenju objavljenom na Tviter nalogu televizije.

U toj popularnoj dnevnoj emisiji glumica je izrazila žaljenje što su klasična djela kao "Maus" u kome autor Art Špigelman govori o potresnim sjećanjima svog oca koji je preživio Holokaust, ili roman "Ubiti pticu rugalicu" Harper Li, zabranjeni u američkim školama.

Ona je onda dodala da se u Holokaustu "ne radi o rasi već o čovjekovoj nehumanosti prema drugom čovjeku", što je odmah iznenadilo njene sagovornike.

Goldberg, dobitnica Oskara 1991. za ulogu u filmu "Duh" (Ghost) je u izvinjenju preko Tvitera rekla da je trebalo da kaže da je Holokaust vezan za obje stvari.

Ona je dodala da je, kao što je rekao Džonatqn Grinblat iz Lige protiv klevete, organizacije za borbu protiv antisemitizma, Holokaust bio "nacističko sistematsko uništavanje jevrejskog naroda – za koji su oni smatrali da je inferiorna rasa".

"Jako mi je žao što su moje riječi izazvale tu patnju" rekla je Vupi Goldberg i izrazila isrkeno izvinjenje. Glumica se zauzima između ostalog protiv ograničenja abortusa, diskriminacija protiv homoseksualaca ili za raspodjelu antikovid vakcina siromašnim zemljama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније