Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Klix [ I. P. ]

18. 04. 2022. 10:07 >> 10:09

NIJE ISTA STVAR

Zašto sodu bikarbonu ne koristiti umjesto praška za pecivo?

Pojedini ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar te ih često upotrebljavaju u istu svrhu u kuhinji i domu.


Ipak, korisno je znati da su različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo da zamijene, jer imaju drugačiju svrhu i djelovanje.

Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom "baking soda", a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo, odnosno "baking powder".

Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kisjelim stvara ugljen dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisjele sastojke, kao što su javorov sirup i limunov sok.

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost.

Nije ga potrebno miješati s kisjelim namirnicama, jer već sadrži kis,elinu. Koristi se za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica.

Soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahtijeva. Imajte na umu, kada pečete kolače i slastice i koristite se sodom, da trebate dodati neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније