Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Rts.rs [ M.L.B. ]

12. 08. 2022. 08:30 >> 11:23

U TURSKOJ

"Ludi med" opio mladunče mrkog medvjeda

U turskom gradu Duzće, spašeno je mladunče mrkog medveda koje je pojelo veću količinu „ludog meda“. Pronađeni medved se onesvijestio u šumi, pa je kombijem prevezen do veterinara.

Dezorijentisano mladunče mrkog medvjeda, za koje se vjeruje da se prejelo „ludog meda", dobilo je halucinogene efekte. Na snimku se vidi kako se medvjed ljulja i cvili dok sjedi u kamionetu.

"Ludi med", ili „deli bal" na turskom, proizvode pčelari u malim količinama u planinama Kačkar iznad Crnog mora, jedinom mjestu na svijetu, osim podnožja Himalaja, gdje autohtone vrste rododendrona proizvode moćni neurotoksin nazvan grajanotoksin.

Ako se pčele hrane dovoljnom količinom nektara rododendrona, crveni med koji proizvode ima oštar miris i gorak ukus. Mala količina izaziva halucinogene efekte.

„Ludi med" se uzima prije doručka kao tradicionalni lijek za hipertenziju, impotenciju i niz drugih bolesti.

Evropljani su ga zvali "miel fou", uvozili su ga iz Osmanlijskog carstva i dodavali pivu.

Zvaničnici su napomenuli da je životinja u dobrom stanju i da će vjerovatno biti puštena u divljinu za nekoliko dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније