Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ N1 ]

21. 09. 2022. 10:28   >>  10:24

UTICAJ PLASTIKE NA NAŠE ZDRAVLjE

Sedam oznaka na plastičnim proizvodima čije značenje treba znati

Svaki potrošač treba da zna od kakve plastike je napravljena boca ili drugi plastični proizvod, jer svaka vrsta plastike sadrži hemikalije koje mogu biti štetne po ljudsko zdravlje, neka manje, neka više. Iz tog razloga, vrsta plastike od koje je napravljena treba da bude naznačena na svakoj plastičnoj boci.

 

 Na mnogim proizvodima ove informacije su istaknute u obliku slova ili brojeva postavljenih u trougao, što ukazuje da se plastika može reciklirati.

1. PET ili PETE

Ova vrsta plastike spada među najčešće korišćene plastike u proizvodnji za masovnu potrošnju. Većina flaša vode i gaziranih sokova i neke ambalaže su napravljene od ove vrste plastike. Proizvode od PET plastike treba koristiti samo jednom, jer ponovljena upotreba povećava rizik od razvoja bakterija. Pored toga, ova plastika može da oslobodi teške metale i hemikalije koje utiču na ravnotežu hormona.

„Ambalaža u koju se puni voda (PET) je za jednokratnu upotrebu i tako je treba tretirati, jer višekratna upotreba oštećuje ambalažu, što povećava i migraciju štetnih materija i dovodi do mikrobiološke kontaminacije“, upozorava Lidija Barušić iz Laboratorije za predmete široke potrošnje u Nastavnom zavodu za javno zdravlje „Dr Andrija Štampar“.

2. HDP ili HDPE

Ambalaža i flaše za mlijeko, ulje, tečne deterdžente, igračke i neke plastične kese su napravljene od ove čvrste plastike. S obzirom na to da ne ispušta gotovo nikakve hemikalije, najsigurnija je za upotrebu, a stručnjaci savjetuju kupovinu vode u flašama od ove vrste plastike.

3. PVC ili 3V
Od ove vrste plastike izrađuju se prozirni celofan, flaše za ulje, plastični krugovi za bebe zbog izbijanja zubića, igračke za djecu i kućne ljubimce, akumulatori, ljekovi i mnogi drugi proizvodi. Oslobađa dvije toksične hemikalije koje utiču na hormone u tijelu. Stručnjaci preporučuju kupovinu alternativnog proizvoda ako ga možete pronaći.

4. LDPE

Iako ne ispušta nikakve hemikalije u vodu, ova vrsta plastike se ne može koristiti u proizvodnji flaša. Međutim, ne preporučuje se kupovina hrane u pakovanjima od ove plastike jer biste uz hranu koju ste kupili mogli da jedete neke veoma opasne hemikalije.

5. PP

Čaše za jogurt i sirupe prave se od ove bijelo obojene ili poluprovidne plastike. PP plastika je jaka i lagana i otporna na toplotu, a ako se zagrije, neće se rastopiti i relativno je bezbjedna za upotrebu. Takođe je dobar izolator protiv vlage, masti i hemikalija.

6. PS

Polistiren je jeftina, lagana vrsta plastike sa širokim spektrom upotrebe. Najviše se koristi u proizvodnji ambalaže za hranu i piće, kartona za jaja i plastičnog pribora za jelo. Treba biti oprezan jer pri zagrijevanju oslobađa kancerogene materije i ne treba ga koristiti za dugotrajno skladištenje hrane ili pića.

„Sva hrana nije dobar medij za svu plastiku jer masnija ili kiselija hrana može pogodovati ubrzanoj migraciji pojedinih vrsta plastike, zbog čega nije dobro koristiti polovnu ambalažu za čuvanje različitih namirnica“, savetuje Barušić.

7. PC i sve druge plastike

To je najopasnija vrsta plastike, ali uprkos tome, od nje se pravi ambalaža za sportska pića i hranu. U okviru ove kategorije ne postoji standardizacija njegove ponovne upotrebe i reciklaže. Kod ove vrste plastike postoji velika opasnost od curenja hemikalija u hranu ili piće, posebno ako se u proizvodnji plastike koristio bisfenol A.

Tehnologije za preradu i proizvodnju plastičnih materijala se konstantno usavršavaju, ali je, nažalost, migracija supstanci i dalje prisutna i potrebno ih je držati pod stalnim nadzorom, kako sistematskim kontrolama tržišta od strane nadležnih organa, tako i odgovornim postupkom nadležnih organa. svih ostalih subjekata u cilju smanjenja rizika od opasnosti. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније