Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ n1 ]

02. 12. 2022. 08:17   >>  08:16

MAUNA LOA

Posjetioci hrle na havajski vulkan kako bi vidjeli usijane tokove lave

Posmatrači se okupljaju kako bi vidjeli lavu koja teče iz Mauna Loa na Havajima, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu koji je ove nedjelje počeo da izbacuje lavu prvi put od 1984. godine.

 

Kako je Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla da nema znakova da će lava ugroziti naseljena područja, desetine ljudi, uključujući porodice s djecom u pidžamama, pristižu u blizinu vulkana.

Izvlače stolice i vreće za kampovanje iz svojih vozila te se smještaju kako bi nekoliko sati posmatrali čudo prirode. Lokalni umjetnici čak se pojavljuju kako bi naslikali erupciju.

Tokovi lave iz Mauna Loe počinju da usporavaju i šire se, izvijestile su vlasti, i ostaju više od pet kilometara udaljeni od obližnjeg autoputa.

Havajska vulkanska opservatorija Geološkog instituta SAD-a saopštila je u svom najnovijem biltenu o Mauna Loi kako se glavni tok lave kreće brzinom od 40 metara na sat.

Takođe je rekao da se još uvek detektuju seizmička podrhtavanja u tom području, što znači da magma još uvek dolazi do pukotina pa će se aktivnost vjerovatno nastaviti.

Mauna Loa uzdiže se 4.169 metara iznad Tihog okeana i dio je lanca vulkana koji su formirali ostrva Havaje. Posljednji put  erumpirao je u martu i aprilu 1984, šaljući lavu u krug od osam kilometara od Hila, najvećeg grada na ostrvu.

Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla je da je otvorila dva skloništa na ostrvu kao mjeru predostrožnosti, ali nije izdala nikakve naredbe za evakuaciju.

Otprilike polovina svih zabilježenih erupcija Mauna Loe bila je ograničena na taj vrh, saopštila je agencija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније