Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.M. [ Klix.ba ]

02. 12. 2022. 22:42   >>  22:48

CIJENE NAJVIŠE RASLE U ISTANBULU

Dva grada dijele titulu najskupljeg na svijetu za 2022.

Najskuplji gradovi na svijetu za 2022. godinu su zajedno Njujork i Singapur, prema godišnjem istraživanju Economist Intelligence Unit (EIU). Najjeftiniji je Damask - što se nije promijenilo u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je prvi put da je Njujork na vrhu liste najskupljih dok je prošlogodišnji broj jedan, Tel Aviv, sada pao na treće mjesto.

Sve u svemu, prosječni troškovi života u najvećim svjetskim gradovima porasli su za 8,1 posto ove godine, izvještava istraživanje EIU. Rat u Ukrajini i uticaj kovida na lance snabdijevanja identifikovani su kao faktori koji su uzrokovali povećanja.

Inflacija je bila posebno visoka u Istanbulu - sa cijenama koje su porasle za 86 odsto - u Buenos Airesu (64 posto) i Teheranu (57 posto). Visoka inflacija u SAD-u takođe je bila jedan od razloga da je Njujork na vrhu liste.

Los Angeles i San Francisko su takođe ušli u top 10 ranije ove godine, a američka inflacija je bila najviša u posljednjih 40 godina. Jačanje dolara je takođe bilo faktor u istaknutosti američkih gradova.

Moskva i Sankt Peterburg napredovali su na rang listi za 88 i 70 mjesta, na 37. odnosno 73. mjesto, dijelom kao rezultat zapadnih sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Istraživanje upoređuje troškove u američkim dolarima za robu i usluge u 173 grada, dok Kijev nije bio uključen u ovogodišnju recenziju. EIU je uporedio više od 400 pojedinačnih cijena za preko 200 proizvoda i usluga iz 172 grada širom svijeta.

Upasana Dut, odgovorna za vođenje istraživanja, rekla je da su rat u Ukrajini, zapadne sankcije Rusiji i kineska politika kovida "prouzrokovali probleme u lancu nabavke".

"To je, u kombinaciji s rastućim kamatnim stopama i promjenama deviznog kursa, rezultiralo krizom troškova života širom svijeta", dodala je Dut.

Najskuplji gradovi u 2022 godini bili su: New York i Singapur, Tel Aviv, Hong Kong, Los Angeles, Cirih, Ženeva, San Francisco, Pariz, Sidnej i Kopenhagen.

Najjeftiniji gradovi za 2022. godinu bili su:  Kolombo, Bangalor i Alžir, potom Chennai, Ahmedabad, Almati, Karachi, Taškent, Tunis, Teheran, Tripoli i Damask.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније